Hlavní obsah

Je to má holčička, tvrdí otec mužné vítězky

BERLÍN

Jako jediná šampiónka neprošla Caster Semenyaová po svém triumfu mixzónou ani nenavštívila tiskovou konferenci. Mezinárodní federace IAAF chtěla vítězku půlky ochránit před palbou otázek, které by jistě směřovaly i k jejímu pohlaví. Zprávu, že u ní požádala o provedení sex testů, totiž IAAF dost necitlivě vypustila přesně v den finále.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyová

Článek

Přes její mužnější vzhled se za osmnáctiletou mistryni světa jihoafričtí funkcionáři jednoznačně postavili. „Je přece mnoho žen se svalnatější muskulaturou, její rodný list dosvědčí, že se jedná o ženu,“ tvrdí mluvčí federace JAR Ethel Manyaka.

Rozhořčeni jsou i rodiče Semenyové. „Je to moje malá holčička. Vychoval jsem ji a nikdy jsem nepochyboval o jejím pohlaví,“ dušoval se její otec Jacob v listu Sowetan. „Všichni ve vesnici vám dosvědčí, že Caster je dívka,“ přidala se její matka Dorcus. Atletčina 80letá babička Maphuthi Sekgala v listu The Times připustila, že si Caster pro její mužný vzhled dobírali už v dětství. Byla také jedinou dívkou v místním fotbalovém týmu.

Testy pohlaví, které byly ještě v 60. letech na olympiádě povinné, nejsou jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Semenyaová musí projít vyšetřením u gynekologa, endokrinologa, psychologa, internisty i genetika.

Reklama

Související témata: