Hlavní obsah

Jíchová je na MS v semifinále! I Švábíková slaví. Ženská stovka nabídla strhující drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z českých atletek se v pondělí na atletickém MS dařilo Nikoletě Jíchové, která postoupila do semifinále na 400 metrů překážek. Vstup do šampionátu se povedl i tyčkařce Amálii Švábíkové, která si splněným limitem 465 cm zajistila účast ve finále, zároveň si vylepšila o centimetr venkovní osobní rekord. Čtvrtkařky v semifinále MS nezopakovaly výkony z rozběhů. Vondrová zaběhla čas 51,50, Petržilková 51,94 a finále bylo pro ně daleko. Vrcholem večera bylo finále ženské stovky, které ovládla skvělým závěrem extravagantní Američanka Sha´Carri Richardsonová v rekordu šampionátu 10,65, kterým ukončila sérii jamajských triumfů.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Američanka Sha´Carri Richardsonová po triumfu ve finále sprtintu na MS.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Švábíková základní výšku 435 cm i laťku o 15 centimetrů výš zdolala na první pokus. Na 460 cm napoprvé jen proběhla pod laťkou, ale druhý pokus už byl úspěšný, stejně jako druhý skok o pět centimetrů výš. Na halovém mistrovství Evropy v březnu v Istanbulu při zisku bronzu překonala 472 cm.

V kvalifikaci bylo 37 tyčkařek, takže se soutěž protáhla na více než dvě hodiny a mezi jednotlivými skoky byly dlouhé pauzy. Ve finále bude chybět řecká olympijská vítězka a mistryně světa z roku 2017 Katerina Stefanídiová, která kvůli zranění kotníku nezdolala svoji základní výšku.

Foto: Ivana Roháčková

Česká smíšená štafeta se svými bronzovými medailemi. Zleva Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová.

Jíchová rychleji dosud běžela jen jednou v životě. "Zas tak technicky povedený ten běh nebyl, byla to stejná konina jako (na domácím šampionátu) v Táboře, kdy jsem ten rytmus neměla ideální. Bylo fajn, že rychlostně to bylo docela dobré. Je to přece jen druhý čas kariéry, takže je to fajn. A pro mě je důležitý postup," řekla novinářům.

Do Budapešti přiletěla s cílem splnit olympijský limit, k němuž jí při mistrovství republiky v Táboře a čase 54,88 scházely tři setiny. Šanci bude mít v úterý večer, kdy je na programu semifinále.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Shamier Littleová ze Spojených států a Nikoleta Jíchová v závodě na 400 metrů

Nejrychlejší byla Femke Bolová z Nizozemska, která svůj rozběh vyhrála s velkým náskokem a s vypuštěným závěrem za 53,39. Letošní světová jednička si chce v této disciplíně vynahradit zklamání ze smíšené štafety, kde její pád těsně před cílem připravil Nizozemsko o jistou medaili. "Nechci mluvit o tom, co se stalo v sobotu. Tentokrát jsem se na dráze cítila OK. Přijela jsem sem, abych předvedla maximum, ale pochopitelně ne v rozběhu," uvedla evropská rekordmanka.

Ve stejné disciplíně mužů postoupili do finále všichni favorité v čele se světovým rekordmanem Norem Karstenem Warholmem, který v Budapešti usiluje o třetí zlato z MS a měl nejlepší čas 47,09. Devatenáctiletý Jamajčan Roshawn Clarke se za ním vytáhl a vyrovnal světový juniorský rekord časem 47,34. Warholm byl v jeho věku o více než dvě sekundy pomalejší.

Richardsonová je novou královnou sprintu

Sha'Carri Richardsonová vyhrála na mistrovství světa v Budapešti běh na 100 metrů v rekordu šampionátu 10,65 sekundy a ukončila sérii jamajských vítězství na nejkratší trati. Sprinterky z karibského ostrova Shericka Jacksonová a Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, jež usilovala o šesté individuální zlato v této disciplíně, skončily až za ní.

Američan Grant Holloway vyhrál závod na 110 metrů překážek a vybojoval třetí zlato v řadě v čase 12,96 sekundy. Soutěž trojskokanů ovládl Hugues Fabrice Zango z Burkiny Faso výkonem 17,64 metru a získal vůbec první atletické zlato pro tuto africkou zemi. Mezi diskaři zvítězil olympijský šampion Daniel Stahl ze Švédska. Obhájce titulu Slovince Kristjana Čeha porazil posledním pokusem dlouhým 71,46 metru.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Sha´Carri Richardsonová oslavuje zlato ze sprintu na MS v Budapešti.

Spojené státy neměly na stovce vítězku od roku 2017, kdy triumfovala nedávno zesnulá Tori Bowieová. Richardsonová patřila k uchazečkám o zlato už před olympiádou v Tokiu, ale o start ji připravil nález stop marihuany a do Eugene se loni nekvalifikovala.

Tam vyhrála popáté Fraserová-Pryceová, která ale letos kvůli zdravotním problémům nebyla v tak oslnivé formě. Doma ji porážela Jacksonová a povedlo se jí to i v Budapešti. Přesto šestatřicetiletá veteránka získala už patnáctou medaili na MS a ve štafetě může přidat další.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Američan Grant Holloway vyhrál na MS v Budapešti závod na 110 m překážek.

Holloway doplnil zlatý hattrick a napodobil krajana Grega Fostera, jemuž se stejný kousek podařil na konci minulého století. Američané v této disciplíně vyhráli 12 z 19 šampionátů. I v Budapešti byl jejich největším soupeřem překážkář z Jamajky. Olympijský vítěz Hansle Parchment se vklínil na druhé místo a zabránil Američanům, aby obsadili kompletně stupně vítězů.

Zango je trojskanskou stálicí a byl při neúčasti zraněného obhájce titulu Portugalce Pedra Picharda favoritem, ale prosadil se až pátým pokusem, v němž předstihl oba Kubánce. Majitel bronzu z olympijských her a stříbra a bronzu z předchozích šampionátů se tak dočkal nejcennějšího kovu. Další dvě medaile si odvezou Kubánci Lázaro Martínez a Cristian Nápoles, které od sebe dělil jediný centimetr.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Soutěž diskařů na mistrovství světa vyhrál olympijský vítěz Švéd Daniel Stahl.

Jeden z dalších favoritů Jamajčan Jaydon Hibbert přišel o šanci ještě dříve, než se soutěž rozběhla. Teprve osmnáctiletý talent se letos zlepšil o neuvěřitelných 60 centimetrů na 17,87, ale hned při prvním nepovedeném pokusu se chytil za stehenní sval a už nenastoupil.

Dva nejlepší diskaři současnosti se v dramatickém průběhu přetahovali o vedení. Lídr letošních tabulek Čeh se v závěrečné sérii vyhoupl do čela hodem těsně za sedmdesátimetrovou hranici. Ale Stahl ještě našel sílu na odpověď a vylepšil rekord šampionátu. Zopakoval si tak triumf z roku 2019 z Dauhá. Bronz si zajistil Litevec Mykolas Alekna, jehož otec Virgilius slavil dvakrát zlato na MS v letech 2003 a 2005 a stal se i dvakrát olympijským vítězem.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti:
Finále:
Muži:
110 m př.:
1. Holloway (USA) 12,96
2. Parchment (Jam.) 13,07
3. Robert 13,09
4. Crittenden (oba USA) 13,16
5. Izumija (Jap.) 13,19
6. Zhoya (Fr.) 13,26
Trojskok:
1. Zango (Burk. Faso) 17,64
2. Martínez 17,41
3. Nápoles (oba Kuba) 17,40
4. Ču Ja-ming (Čína) 17,15
5. Triki (Alž.) 17,01
6. Fang Jao-čching (Čína) 17,01
Disk:
1. Stahl (Švéd.) 71,46
2. Čeh (Slovin.) 70,02
3. Mykolas Alekna (Lit.) 68,85
4. Denny (Austr.) 68,24
5. Dacres (Jam.) 66,72
6. Gudžius (Lit.) 66,16
Ženy:
100 m.
1. Richardsonová (USA) 10,65
2. Jacksonová 10,72
3. Fraserová-Pryceová (obě Jam.) 10,77
4. Ta Louová (Pobř. sl.) 10,91
5. Alfredová (Sv. Lucie) 10,93
6. Swobodová (Pol.) 10,97
Kvalifikace:
Muži:
110 m př. - semifinále:
1. Holloway (USA) 13,02.
400 m př. - semifinále:
1. Warholm (Nor.) 47,09
2. Clarke (Jam.) 47,34 - vyrovnaný světový juniorský rekord.
Ženy:
100 m - semifinále:
1. Jacksonová (Jam.) a Ta Louová (Pobř. sl.) 10,79.
400 m - semifinále:
1. Paulinová (Dom. rep.) 49,54
...VONDROVÁ 51,50
PETRŽILKOVÁ 51,94 (obě ČR) - nepostoupily do finále
400 m př. ženy - rozběhy:
1. Bolová (Niz.) 53,39
...17. JÍCHOVÁ (ČR) - postoupila do semifinále
Tyč :
1. Moonová (USA)
Peinadová (Ven.), Murtová (Fin.)
Kennedyová (Austr.)
...7. ŠVÁBÍKOVÁ (ČR) všechny 465 - postoupila do finále.

Reklama

Související témata: