Hlavní obsah

Konec atletického manželství. Svoboda a Ptáčníková se rozvedli, každý jde svou cestou

Praha

Manželství dvou českých atletických es skončilo. Životní cesty překážkáře Petra Svobody a jeho nyní už bývalé ženy Jiřiny, která bude v tyčkařském sektoru závodit opět pod rodným jménem Ptáčníková, se necelé dva roky od velkolepé svatby na Zadově rozešly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Manželství Petra Svobody a Jiřiny Ptáčníkové už je minulostí.

Článek

V atletice letos dosáhli na velké úspěchy. Svobodová se v hale stala vicemistryní světa, Svoboda se po nekonečných třech a půl letech zdravotních trablů úspěšně vrátil k závodění a splnil limit pro mistrovství Evropy v Curychu.

Dvanáct let spolu

V soukromí ale idylku neprožívali. „Táhne se to delší dobu. Zezačátku to bylo náročnější, nekomunikovali jsme spolu. Teď už vycházíme vcelku v pohodě,“ říká úřadující mistryně Evropy.

Pár nadějných atletů se dal dohromady při cestě na juniorské mistrovství světa na Jamajku v roce 2002. „Dvanáct let je skoro půlka života, to se nedá vymazat. Zažili jsme nádherné i těžké chvíle, Peťan se mi ze života neztratí. Pořád mu fandím a mám velkou radost z toho, jak se dokázal vrátit,“ ujišťuje osmadvacetiletá tyčkařka.

Během složitého období, kdy Svoboda málem přišel o nohu a byl blízko konce kariéry, mu byla velkou oporou.

„V době, kdy mi bylo úplně nejhůř, se o mě Jířa strašně hezky starala, byla na mě milá. A starat se o někoho, kdo pořádně neměl chuť do života, bylo těžké. Já se uzavřel do sebe a nějakým způsobem to schytalo i naše manželství,“ připouští 29letý Svoboda.

Horší než zranění

Vedle složitého návratu na dráhu tak musel řešit také soukromé starosti. „To, že manželství skončilo, bylo několikanásobně horší než problémy s nohou, protože to přišlo nečekaně,“ říká.

„Byl jsem v postavení, kdy jsem nic neměl. Nevěděl jsem, jestli budu zdravý a budu moct běhat, a najednou jsem přišel o někoho, koho jsem nadevše miloval. Ale jsem volný a dokázal jsem v sobě najít sílu a motivaci se s tím vypořádat. Naštěstí jsem zjistil, že kolem sebe mám dost kamarádů, i díky nim jsem se s tím srovnal,“ přiznává Svoboda.

Oba se jako špičkoví atleti budou na stadiónech často potkávat i nadále. „Když se vidíme, je to pořád citlivé. Ale vždycky k sobě budeme mít nějakým způsobem blízko, i když už nebudeme manželé,“ věří Svobodová.

Reklama

Související témata: