Hlavní obsah

Kšeftuje s ruskými okupanty? Pro mě už neexistuje, osočila mistryně světa ukrajinskou legendu Bubku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k legendám světové atletiky, má zlato z olympiády, šestkrát triumfoval na MS a vytvořil celkem 35 nových světových rekordů ve skoku o tyči. Teď je však Ukrajinec Sergej Bubka u velké části svých krajanů v nemilosti. Distancovala se od něj třeba i čerstvá mistryně světa ve skoku do výšky Jaroslava Mahučichová. „Pro nás už přestal existovat,“ řekla v rozhovoru pro norskou televizi NRK.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslava Mahučichová po zisku zlaté medaile na MS v Budapešti.

Článek

V den, kdy tehdy ještě 21letá skokanka vybojovala na nedávném MS v Budapešti zlato, na její rodné Dnipro dopadaly ruské bomby. Na březnové halové MS do Bělehradu, kde rovněž získala zlato, musela zase kvůli ruské invazi ze svojí vlasti cestovat tři dny autem.

To jejímu slavnému krajanovi Bubkovi se při zářijovém mítinku Diamantové ligy v Bruselu dostalo velké pocty, když byl uveden do Síně slávy. Jenže mnoho Ukrajinců včetně Mahučichové už 59letý rodák z Luhansku nezajímá. A to právě kvůli souvislostem se zločinnou ruskou okupací.

Bubka se podle mnohých kritiků proti invazi zatím nijak nevyslovil, a navíc je obviňován, že s Rusy tajně obchoduje. Podle ukrajinských médií měl Bubka prodávat ruským okupantům palivo přes svoji společnost Mont Blanc.

„Je to velmi zvláštní, protože na jedné straně jsem na Bubku jako atleta hrdá, protože dokázal posunout tolik světových rekordů. Na druhou stranu ho ale nemám ráda jako člověka. Ve válce si nevybral stranu a pro nás atlety Bubka přestal existovat,“ uvedla v rozhovoru Mahučichová.

Zprávy o jeho údajných byznysových aktivitách s ruskými okupanty, které vyšetřuje i ukrajinská policie, jí vyrazily dech.

„Je to strašné, vždyť byl dlouholetým šéfem Ukrajinského olympijského výboru. Ale sám se pro to rozhodl,“ přemítala.

Bubka nicméně označil nařčení z vlastizrádné činnosti za nepravdivá. Investigativním novinářům ze serveru Bihus.Info, kteří s kauzou přišli, hrozí soudy.

„Narodil jsem se na ukrajinské půdě a vždy jsem Ukrajinu s velkou hrdostí reprezentoval. Teď se však rozjela kampaň, která má moji reputaci zničit,“ bránil se ve vzkazu přes kanál Youtube.

„Jako většina Ukrajinců jsem udělal své rozhodnutí už na samém počátku - stál jsem za Ukrajinou a všemožné pomáhal v boji proti ruské agresi. Na okupovaných územích jsem nebyl od roku 2014. Nenavštívil jsem své příbuzné a letos jsem nebyl ani na pohřbu své matky. S byznysem na okupovaných územích nemám nic společného,“ pokračoval.

„Mojí prací je podporovat ukrajinskou atletiku a ukrajinský sport na mezinárodním poli. Dělám vše pro to, aby mohla současná generace ukrajinských sportovců realizovat své sny na olympiádě v Paříži příští rok. Těm, kteří teď očerňují moje jméno, chci jen říct, že bojovat za Ukrajinu na sportovním poli pro mě byla vždy čest, stejně jako bojovat za zájmy své země,“ dodal.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.