Hlavní obsah

Kulisy? Já vnímal jen to, jak jsem blbej, nadával si koulař Staněk. Pak si oddechl

Berlín

Tribuny pro 3000 diváků zaplněné tak, že už další fanoušky pořadatelé nepouštěli. Kulisy vysokých kancelářských budov i Pamětního kostela císaře Viléma. Netradiční prostředí kvalifikace koulařů na mistrovství Evropy si ale příliš neužíval jeden z favoritů Tomáš Staněk. Do postupové dvanáctky proklouzl jako předposlední výkonem 19,77 m.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk v berlínské kvalifikaci mistrovství Evropy.

Článek

Jak jste prožíval čekání, jestli vás nepřehodí ještě dva soupeři?

To bylo špatný… Věděl jsem, že tam je dost lidí, kteří by mě mohli zaříznout. Naštěstí v první skupině naházeli tužku, to byla trochu výhoda. Asi jim to taky nesedlo nebo byli opatrní jako já. Po třetím pokusu jsem šel hned za trenérem, byl jsem na sebe naštvaný a říkal si, že s mým štěstím to nevyjde. Naštěstí vyšlo.

V čem byl problém? V rozhazování vám koule létala daleko.

Tam byla lehkost, že je mi všechno jedno. V závodě jsem začal přemýšlet, nedokončoval rotaci, vysadil zadek a to je, jako by mě někdo vypnul. Tak jsem kouli jen zamával a neletěla.

Atmosféra byla na náměstí Breitscheidplatz skvělá, užil jste si jí aspoň trochu?

Já ji vůbec vnímal. Já vnímal jen, jak jsem blbej a hážu špatně, to bylo všechno. Snažil jsem se pořád soustředit, abych se aspoň s jedním pokusem potkal. Zkoušel jsem si různé otočky, ale kolem vás pořád pochodují ostatní, pořadatelé mi zakázali jít za hrazení… To mi vadilo, že jsme neměli prostor. Na rozcvičováku nebyla rovinka, rozcvičovali jsme se v hrbolatém parku, to bylo špatné. Jak jsem se sem těšil, tak se to organizačně moc nepovedlo.

A před třetí sérií se soutěž přerušila a na pódiu dával rozhovor domácí Storl…

Kdybych byl vztahovačný, řekl bych, že to bylo kvůli mně, abych nehodil. Naštěstí nejsem vztahovačný. (úsměv) Je to hnus. Ač mám Němce rád jako publikum i organizátory, tak tohle by se nemělo dělat. Každý se soustředí a najednou závod zase pozdrželi. To se mi vůbec nelíbilo.

Reklama

Související témata: