Hlavní obsah

Lidé se v Rožnově pod Radhoštěm rozloučili s Danou Zátopkovou

Několik stovek lidí se dnes přišlo do Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku rozloučit se slavnou oštěpařkou Danou Zátopkovou. Urna s jejím popelem byla uložena na takzvaném Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v přírodě do hrobu vedle další atletické legendy, jejího manžela Emila Zátopka.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se 18. září 2020 konalo pietní rozloučení s atletickou legendou Danou Zátopkovou

Článek

Zátopková, olympijská vítězka z Helsinek 1952, zemřela 13. března ve věku 97 let. Pohřbu ve strašnickém krematoriu v Praze se však tehdy mohlo kvůli koronavirovým omezením zúčastnit jen minimum lidí, veřejnost sledovala poslední rozloučení v televizi.

Mezi smutečními hosty dnes bylo 15 olympioniků, včetně vítězů Jana Železného, Jiřího Dalera a Martina Doktora nebo medailistů Jarmily Kratochvílové a Imricha Bugára. Rozloučení se Zátopkovou provázela hudba její oblíbené Cimbálové muziky Jaroslava Čecha, krojovaní Valaši vystřelili čestnou salvu.

"Dokázala nejen ve sportu strašně moc věcí, ale i v životě. Dana byla oštěpařka, dneska u nás oštěp je na hodně slušné úrovni. Myslím, že Dana dokázala v životě mnohým oštěpařům a oštěpařkám dobře poradit," řekla o Zátopkové Kratochvílová.

Žila ve stínu Emila

Železný řekl, že Zátopková byla výjimečná osobnost hlavně z lidského hlediska a její význam pro český sport je nedoceněný. "Byla světově významná. Žila ve stínu Emila, ale dvakrát vyhrála mistrovství Evropy, zlatou z olympiády, stříbrnou, byla světová rekordmanka, takových mimořádných osobností se v České republice moc nerodí a ona jí byla, ale ona jí byla z hlediska kreditu morálního, lidského. Pro mě byla v top pět sportovců, co znám, a to bylo všechno starší generace," řekl Železný.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se 18. září 2020 konalo pietní rozloučení s atletickou legendou Danou Zátopkovou

Zátopková vedle zlaté medaile z Helsinek získala o osm let později v Římě olympijské stříbro. Mnohonásobná česká šampionka se v letech 1954 a 1958 stala mistryní Evropy a v roce 1958 vytvořila výkonem 55,73 metru světový rekord. V roce 1998 obdržela Olympijský řád a o 15 let později Medaili Za Zásluhy.

Zátopkovi patřili k nejznámějším sportovním párům světa. Oba se narodili 19. září 1922 a ve stejný den se také stali v Helsinkách olympijskými vítězi. Běžec Zátopek získal na olympijských hrách v Londýně a Helsinkách v letech 1948 a 1952 čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Zátopková svého manžela přežila téměř o 20 let.

Valašský Slavín se v Rožnově rozprostírá kolem kostela svaté Anny v areálu Dřevěného městečka. Připomíná osobností se vztahem k Valašsku, hroby tam mají například další olympijští vítězové Jiří Raška a Ludvík Daněk nebo folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková.

"Myslím, že není asi v Čechách, na Moravě či ve Slezsku místo, kde je uloženo kvarteto velkých sportovních postav, které se zasloužily pro tuto zemi o 12 olympijských medailí," řekl bývalý sportovní komentátor Štěpán Škorpil.

Reklama

Související témata: