Hlavní obsah

Maraton na OH v Paříži se poběží ve stopách Francouzské revoluce

Atleti při maratonu na olympiádě v Paříži v roce 2024 poběží ve stopách Francouzské revoluce. Trasa závodu totiž bude kopírovat cestu žen z pařížských tržišť, které se v říjnu 1789 vydaly do Versailles ke králi protestovat proti vysokým cenám chleba.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

"Chceme dát závodům a soutěžím hlubší význam a tohle byl skvělý nápad," citovala agentura Reuters předsedu organizačního výboru a bývalého úspěšného vodního slalomáře Tonyho Estangueta.

Trasa maratonu je naplánována z centra Paříže do Versailles a zpět. Stejnou cestu v říjnu 1789 prošly tisícovky rozhořčených žen spolu s revolucionáři a oblehli královský zámek.

Vynutili si tak setkání s Ludvíkem XVI. a druhý den ho přinutili, aby se i s rodinou vrátil do Paříže. Podle historiků šlo o zlomový okamžik revoluce, který ukončil nezávislost krále.

Trasa olympijského maratonu nevynechá ani hlavní pamětihodnosti Paříže, kde hry poprvé v historii místo mužského maratonu zakončí ženský závod. Poběží se kolem Eiffelovy věže, Louvru, Tuilerijských zahrad nebo opery Garnier.

Reklama

Související témata:
Trať
Versailles