Hlavní obsah

McLaughlinová na šampionátu USA zaběhla světový rekord na 400 m překážek

Aktualizováno

Olympijská vítězka Sydney McLaughlinová na americkém atletickém šampionátu v Eugene opět vylepšila světový rekord v běhu na 400 metrů překážek. Časem 51,41 sekundy ubrala pět setin ze svého finálového výkonu na loňských hrách v Tokiu.

Foto: Profimedia.cz

Sydney McLaughlinová v Eugene pózuje u tabule s hodnotou nového světového rekordu v běhu na 400 metrů překážek.

Článek

Dvaadvacetiletá McLaughlinová překonala světový rekord už potřetí během jednoho roku. Poprvé se jí to povedlo loni koncem června rovněž na mistrovství USA v Eugene, kde jako první stlačila čas po 52 sekund.

"Tomu, když se vám to (rekord) povede poprvé, se nic nevyrovná. V cíli jenom žasnete," uvedla McLaughlinová na ikonickém stadionu Hayward Field, který bude příští měsíc dějištěm mistrovství světa.

"Co jiného se tady dá čekat? Kdykoli sem přijedu, mám pocit, že se stane něco úžasného," prohlásila svěřenkyně věhlasného trenéra Boba Kerseeho. "Je to výborný ukazatel toho, jak na tom jsem. Teď se vrátíme domů a na něčem ještě zapracujeme," komentovala rekordní čas.

Na MS bude chtít vylepšit druhé místo z roku 2019 z Dauhá, kde doběhla za krajankou Dalilah Muhammadovou. Předchozí držitelka světového rekordu nyní v Eugene chyběla kvůli zranění. McLaughlinová vyhrála s velkým náskokem 1,67 sekundy před Britton Wilsonovou, třetí byla Shamier Littleová za 53,92. Vítězka běžela výrazně rychleji už v semifinále, které vyhrála časem 52,90.

Hladkou čtvrtku vyhrála univerzitní šampionka Talitha Diggsová výkonem 50,22. Nejúspěšnější atletka historie Allyson Felixová, která absolvuje poslední sezonu v kariéře, byla šestá.

V mužském závodě na 400 metrů zvítězil Michael Norman v nejlepším světovém čase této sezony 43,56. Do čela letošních tabulek se dostala i světová rekordmanka v běhu na 100 metrů překážek Keni Harrisonová časem 12,34.

Už devátý titul v hodu oštěpem získala Kara Wingerová, která hodila 64,26 metru.

Zhoya se vytáhl

Dvacetiletý francouzský talent Sasha Zhoya zvítězil ve své první seniorské sezoně na domácím šampionátu v běhu na 110 metrů překážek časem 13,17 sekundy, kterým se zařadil do čela letošních evropských tabulek. Ve finále v Caen přitom úřadující juniorský mistr světa a světový rekordman v této kategorii čelil mírnému protivětru.

Nejlepší evropský výkon sezony předvedla také švýcarská sprinterka Mujinga Kambundjiová na národním šampionátu v Curychu, kde vyhrála 100 metrů za 10,89. Halová mistryně světa na šedesátce na stadionu Letzigrund zlepšila o setinu švýcarský rekord, který držela Ajla Del Ponteová od loňského srpna.

Na litevském šampionátu se blýskl devatenáctiletý diskař Mykolas Alekna. Syn dvojnásobného olympijského vítěze si vylepšil osobní rekord na rovných 69 metrů a porazil o téměř čtyři metry bývalého mistra světa a Evropy Andriuse Gudžiuse.

Dálkařský šampion Gayle si poranil koleno

Úřadující mistr světa ve skoku do dálky Tajay Gayle si na jamajském šampionátu poranil koleno. Před obhajobou světového titulu v Eugene, která ho čeká za necelé tři týdny, odstoupil ze soutěže po nevydařeném dopadu v předposlední páté sérii.

"Vazy jsou v pořádku, ale uvidíme v příštích 48 hodinách," řekl člen jeho týmu agentuře Reuters.

Gayle usiloval o třetí jamajský titul, ale výkonem 797 centimetrů skončil druhý za Waynem Pinnockem, který skočil 814 cm.

Stejné koleno si Gayle poranil v kvalifikaci na loňských olympijských hrách v Tokiu, kde pak ve finále skočil jen 769 cm a skončil jedenáctý. V roce 2019 v Dauhá ovládl světový šampionát výkonem 869 cm, kterým vytvořil jamajský rekord.

Reklama

Související témata: