Hlavní obsah

Dvě vysoké školy, klavír a třetí titul! Krsek se prosadil se svou filozofií

Potřetí v řadě zvládl načasovat formu nejlépe na vrchol domácí sezony, ale letošní triumf v Hodoníně Matěji Krskovi přinesl největší radost. Osobní rekord si posunul takřka o půl sekundy na 45,55 s, čímž splnil ostrý limit pro mistrovství Evropy v Mnichově.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Matěj Krsek si běží pro titul i skalp Patrika Šorma.

Článek

Nejrychlejší Čech posledních dvou let Patrik Šorm? Nebo národní rekordman Pavel Maslák, jenž se vrací do formy? Očekávanou bitvu tréninkových parťáků rozsekl 22letý svěřenec Hany Větrovcové z Kladna. „Takový čas jsem v žádném případě nečekal. Já si říkal, že budu hodně šťastný, kdyby to klaplo pod 46 sekund,“ říkal v Hodoníně.

A to mu za cílem ani nedocházelo, že mu čas dává jistotu účasti na kontinentálním šampionátu. „Řekla mi to až Žaneta Peřinová v rozhovoru pro televizi. Limit jsem znal, ale jak jsem na takový výkon ani nemyslel, neuvědomil jsem si to,“ přiznával.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Šampion v běhu na 400 metrů Matěj Krsek.

Zadýchaný, přesto se svým charakteristickým slušným vystupováním vždy poděkoval za otázku a snažil se odpověď rozvést.

Krsek se loni probojoval na olympiádu do Tokia, ale jako náhradník ve štafetě šanci nedostal. „I tak to byla skvělá zkušenost. A od té doby je mým cílem startovat na dalších olympijských hrách,“ vytkl si třetí nejrychlejší čtvrtkař české historie.

Krsek přitom prostor ke zlepšení jistě má. Syn bývalého úspěšného dálkaře Iva Krska se vymyká obrázku profesionálního atleta, jenž žije sportem od rána do večera. Je mužem mnoha aktivit, byť atletický trénink je tou stěžejní.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Druhým rokem studuje na České zemědělské univerzitě obor výživa a potraviny, k tomu přibere informatiku na druhé škole Unicorn University. A odmala se věnuje hře na klavír. „Ale teď hraju jednou dvakrát týdně hodinku, nejsem žádný virtuos,“ usmívá se.

Pestrý režim mu vyhovuje. „Dávám atletice hodně ale proti Patrikovi nebo Pavlovi jsem si vědom velkých rezerv. Teď bych ale atletiku na sto procent dělat nechtěl, moje filozofie je, že se každý rok snažím posouvat,“ říká.

„A zvolil jsem školy jednodušší než medicínu nebo práva, to by byl asi větší problém. Trochu jsem se bál, ale stihnout se to dá,“ hlásil Krsek, který si titulem prakticky zajistil i místo ve štafetě pro světový šampionát v Eugene.

Reklama

Související témata: