Hlavní obsah

Na halový šampionát pojede minimálně 26 českých atletů včetně Masláka a Staňka

Na halové mistrovství Evropy do Toruně pojede minimálně 26 českých atletů včetně trojnásobného halového mistra světa i Evropy v běhu na 400 metrů Pavla Masláka a jediného českého medailisty z posledního halového šampionátu v Glasgow koulaře Tomáše Staňka. V nominaci, kterou schválilo předsednictvo Českého atletického svazu, jsou navíc dva atleti, kteří nemají účast jistou - naději mohou živit mílař Jakub Holuša a vícebojař Adam Sebastian Helcelet. Šampionát se v Polsku uskuteční od 4. do 7. března.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Koulař Tomáš Staněk na halovém mítinku v Kladně.

Článek

Na čtvrtý halový evropský titul bude útočit Maslák, který před dvěma lety přišel o HME kvůli nemoci. Vedle něj se v individuálním závodě představí také Vít Müller a Patrik Šorm. Navíc se kvalifikovala i čtvrtkařská štafeta, pro kterou byli nominováni ještě Michal Desenský, Jan Tesař a Martin Tuček.

K medailovým nadějím bude v Toruni znovu patřit i Staněk, i když kvůli zranění nemohl startovat na víkendovém mistrovství republiky v Ostravě. Při své čtvrté účasti bude usilovat o třetí cenný kov za sebou. V roce 2017 v Bělehradě byl stříbrný, předloni získal bronz.

Na evropský bronz z šampionátu v Bělehradě 2017 se pokusí navázat Filip Sasínek. Před dvěma lety v Glasgow skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě, letos ale běhá v životní formě a před týdnem vytvořil na patnáctistovce právě v toruňské hale nový český rekord 3:36,53.

Už sedmý halový evropský šampionát má před sebou překážkář Petr Svoboda. Debutoval v roce 2005 ještě jako vícebojař, pak už startoval na 60 metrů překážek. V kariéře poznamenané zraněními získal tři cenné kovy včetně titulu v roce 2011.

Holuša musí zabojovat v Madridu

Naopak teprve druhé halové ME čeká čtvrtkařku Ladu Vondrovou. Zatímco v Glasgow ještě jako juniorka vypadla v rozběhu, tentokrát bude mít vzhledem k výkonnostnímu posunu výrazně vyšší ambice. V závodě ji doplní debutantka Tereza Petržilková.

Předloni v Glasgow bylo v nominaci nakonec 22 českých atletů. Současná nominace může být až o šest jmen početnější. "Překážkářka Helena Jiranová dostala od ČAS divokou kartu, jelikož má splněný entry standard EA. U vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta čekáme, zda přijde pozvánka z EA. Možná účast Jakuba Holuši závisí na tom, jaký čas zaběhne na středečním mítinku v Madridu. Výsledky z mítinku se ještě počítají do možné nominace na HME," uvedl v tiskové zprávě šéftrenér reprezentace Jan Netscher.

Nominace ČR pro atletické HME v Toruni
Muži:
Štěpán Hampl (60 m)
Jan Veleba (60 m)
Zdeněk Stromšík (60 m)
Pavel Maslák (400 metrů a štafeta 4x400)
Vít Müller (400 metrů a štafeta 4x400)
Patrik Šorm (400 metrů a štafeta 4x400)
Lukáš Hodboď (800 m)
Filip Šnedjr (800 m)
Tomáš Vystrk (800 m)
Jan Friš (1500 m)
Filip Sasínek (1500 m)
Petr Svoboda (60 m př.)
Radek Juška (dálka)
Tomáš Staněk (koule)
Michal Desenský (štafeta 4x400)
Jan Tesař (štafeta 4x400)
Martin Tuček (štafeta 4x400)
Ženy:
Marcela Pírková (60 m)
Tereza Petržilková (400 m)
Lada Vondrová (400 m)
Vendula Hluchá (800 m)
Diana Mezuliáníková (1500 m)
Helena Jiranová (60 m př.)
Markéta Štolová (60 m př.)
Amálie Švábíková (tyč)
Markéta Červenková (koule)

Reklama