Hlavní obsah

Na proslulém stadiónu Bislett se pokusí uspět trojice českých atletů

PRAHA

Diamantová liga pokračuje v pátek večer v Oslu třetím dílem, který přivede po dvou asijských zastávkách nejprestižnější atletický seriál poprvé na evropskou půdu. Na stadiónu Bislett, jemuž se kvůli 69 zápisů do historických tabulek, přezdívá chrám světových rekordů, se tentokrát představí osm mužských (100, 800, 1500, 5000, 400 přek., tyč, oštěp a koule) a šest ženských (200, 400, 100 přek., 3000 přek., výška a disk) disciplín. České barvy budou hájit oštěpař Petr Frydrych, tyčkař Michal Balner a Denisa Rosolová v běhu na 400 metrů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Andreas Thorkildsen bude hlavní hvězdou mítinku v Oslo.

Článek

Největší zájem Norů se soustředí na domácí oštěpařskou hvězdu Andrease Thorkildsena, který před pár dny sesadil z prvního místa ve světových tabulkách svěřence Jana Železného Frydrycha a předvedl první letošní devedesátimetrový hod. Tahákem soutěže bude jeho souboj se svým věčným soupeřem Tero Pitkämäkim z Finska.

I když je Thorkildsen na velkých soutěžích úspěšnější a ve Florø poslal své náčiní do vzdálenosti 90,37, skore ze vzájemných soubojů hovoří poměrem 26:24 ve prospěch Fina. „Očekávám, že mi diváci pomohou k vítězství, spoléhám na atmosféru Bislettu,“ řekl k vzájemnému duelu  Thorkildsen. „Uvidíme, jsem dobře připraven,“ kontroval Pitkämäki. Velkému atletickému světu zatím nepříliš známý Frydrych má na to, aby sknadinávský souboj zdramatizoval. Vždyť minulý týden v Ostravě hodil 88,23.

Powell si brousí zuby na rekord mítinku

Svou rychlost předvede Sveřanům po skvělém vystoupení na Zlaté tretře Asafa Powell, který na stovce už dvaašedesátkrát pokořil hranici deseti sekund. „Rád bych tady tohle číslo navýšil, jsem na to dostatečně rychlý,“ vzkazoval soupeřům Jamajčan, který věří, že může překonat i rekord mítinku, který časem 9,88 drží z roku 2001 Ato Boldon. „Je možné tento čas vymazat. Naposledy v Ostravě jsem byl rychlejší.“

Veliký souboj se očekává na osmistovce, kde se střetnou vítěz Zlaté tretry a držitel nejrychlejšího času roku David Rudisha z Keni a Súdánec Abubaker Kaki, halový mistr světa z Dauhá. Ostrou zkouškou projde na čtyřstovce další vítězka Zlaté tretry Rosolová, která ve Vítkovicích zaskočila všechny favoritky dvouvteřinovým zlepšením. Domácí čas 50,85 bude obhajovat na horké mezinárodní půde proti ještě širší plejádě ostřílených čtvrtkařek než byly na ostravském mítinku. Těžký souboj s tyčkařkou elitou čeká i Balnera.

Reklama

Související témata: