Hlavní obsah

Dálkař Juška a Macík na 200 m na MS postoupili. Trio oštěpařek vypadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvakrát český postup, k tomu i propadák. Radek Juška na atletickém mistrovství světa v Budapešti prošel do čtvrtečního finále soutěže dálkařů výkonem 810 centimetrů, který ho v kvalifikaci zařadil na deváté místo. Ondřej Macík je v semifinále v běhu na 200 metrů, poté co ve svém rozběhu obsadil třetí místo v čase 20,40 sekundy. Dnešní první programový blok přinesl i český propadák. Žádná z trojice českých oštěpařek si dveře do finále neotevřela, nepřehodily 56 metrů a končily až za první dvacítkou

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nikola Ogrodníková při budapešťské kvalifikaci.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Juška, který byl už dvakrát ve finále mistrovství světa, ale loni vypadl v kvalifikaci, první pokus přešlápl. Druhý se pořadatelům kvůli technickým problémům nepovedlo změřit, a tak český rekordman dostal další šanci. Tu využil skokem dlouhým 810 cm, to bylo sice pět centimetrů pod limitem, ale na postup to bohatě stačilo.

Jamajčan Wayne Pinnock hned prvním skokem v kvalifikaci dolétl na 854 cm, což je nejlepší letošní výkon. Nečekané problémy měli řecký olympijský vítěz Miltiadis Tentoglu a obhájce zlata Číňan Wang Ťia-nan, oba se kvalifikovali až posledním skokem.

Macík ve svém rozběhu viděl před sebou dvojnásobného mistra světa v této disciplíně Američana Noaha Lylese a jeho odstup nebyl tak velký, jak by se dalo čekat. Čas 20,40 byl jen o setinu horší než jeho osobní rekord z mistrovství republiky v Táboře.

Nejrychlejší byl bronzový Brit ze stovky Zharnel Hughes v čase 19,99. Na stejné trati žen měla nejlepší čas vítězka nejkratšího sprintu Američanka Sha'Carri Richardsonová 22,16.

Nejzkušenější z českých oštěpařek Nikola Ogrodníková na svém čtvrtém mistrovství světa zapsala jen 54,59 metru, což ji zařadilo na 28. místo. Pro další dvě oštěpařky by k postupu vedlo jen zlepšení osobních rekordů a k těm měly daleko. Nikol Tabačková výkonem 55,45 obsadila 24. místo a Irena Gillarová za 54,15 byla dvaatřicátá.

Ogrodníková ztroskotala v kvalifikaci podobně jako při premiéře na MS v roce 2017. Na dalších šampionátech obsadila jedenácté a osmé místo. Jejím největším úspěchem zůstává stříbro z mistrovství Evropy v roce 2018.

V Budapešti předvedla druhý nejhorší výkon v sezoně, jen na mítinku Kladno hází zapsala v červnu ještě o pět centimetrů méně. „Jsem samozřejmě moc zklamaná a fakt mě štve, že ve finále nebudu. Ale můžu si za to sama, protože jsem v té technice nenašla nic, co by mi pomohlo poslat ten oštěp do delší vzdálenosti. Měla jsem na to tři pokusy, ani jeden mi nevyšel, prostě jsem házela blbě,“ řekla českým novinářům.

Kvalifikační limit 61,50 bez problémů splnila Japonka Haruka Kitagučiová, která se připravuje v Domažlicích u českého trenéra Davida Sekeráka. Nejdelší hod předvedla Lina Múze-Sirmáová z Lotyšska - 63,50 m. Dvojnásobná mistryně světa Australanka Kelsey-Lee Barberová postoupila jen těsně z posledního místa.Premiéra na seniorské vrcholné akci čekala Ondřeje Macíka, jenž zazářil českým rekordem 20,39 s při domácím šampionátu v Táboře. Časem 20,40 si zajistil semifinále MS.

Dálkař Radek Juška postoupil do finále výkonem 810 cm, který ho zařadil na 9. místo.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti:
Kvalifikace:
Muži:
200 m - rozběhy:
1. Hughes (Brit.) 19,99,
...
17. MACÍK (ČR) 20,40 - postoupil do semifinále.
Dálka:
1. Pinnock (Jam.) 854,
...
9. JUŠKA (ČR) 810 - postoupil do finále.
Tyč:
1. Duplantis (Švéd.), Nilsen (USA), Obiena (Fil.) a Marschall (Austr.) všichni 575
Ženy:
200 m - rozběhy:
1. Richardsonová (USA) 22,16
800 m - rozběhy:
1. Akinsová (USA) 1:59,19

Reklama

Související témata: