Hlavní obsah

Naštvaní atleti! Na OH 2024 nedostali další disciplínu

Monte Carlo

Světovou atletiku (WA) zklamalo, že se kros nedostal do olympijského programu pro hry v Paříži v roce 2024. Mezinárodní olympijský výbor program schvaloval v pondělí a přespolní běh mezi vybrané disciplíny nezařadil. Mezinárodní atletická federace ho chce prosadit na některou z dalších olympiád.

Foto: Jakub Nedbal

Ilustrační foto

Článek

WA chtěla, aby se v Paříži běžela v krosu smíšená štafeta, což je ideální disciplína z pohledu preferované genderové vyváženosti. Její návrh ale neuspěl. "Přespolní běh je vzrušující a rychle se rozvíjející sport po celém světě, takže jsme velice zklamaní, že nebude na olympijských hrách v Paříži 2024. Obzvlášť když vezmeme v úvahu odkaz krosu ve Francii na pařížské olympiádě v roce 1924," uvedla WA v tiskové zprávě s odkazem na to, že právě před sto lety byl kros v olympijském programu naposledy. Před tím se v této disciplíně závodilo o olympijské medaile v letech 1912 a 1920.

Atletický program také přišel o chodecký závod na 50 kilometrů mužů, místo kterého bude zatím neurčená smíšená soutěž. Světová atletika tvrdí, že by i náhradní soutěž měla být chodecká.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články