Hlavní obsah

Nečekané! Česká atletka se mezi krmením a úklidem stala mistryní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se tato zpráva potvrdí, bude to velká pecka! Už před deseti lety bylo stříbro z mistrovství Evropy z Helsinek ze čtvrtky překážek pro Denisu Helceletovou, tehdy Rosolovou, jako zlato. Nyní se ho zřejmě opravdu dočká. Tehdejší vítězka Ruska Irina Davydovová totiž dopovala a nejcennější kov by tak měl připadnout české atletce. Ta by měla získat zřejmě i bronz z ME 2014 a stejný kov by měla zpětně získat i Zuzana Hejnová, která na ME 2012 v Helsinkách doběhla čtvrtá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Denisa Rosolová, dnes Helceletová, se raduje z vítězství v běhu na 400 metrů na Zlaté tretře.

Článek

Informaci přinesl jako první web iSport.cz, který Helceletovou úžasnou zprávou zaskočil. „Tak to jsem se mezi krmením a úklidem stala mistryní Evropy, to je dobrý," smála se bývalá atletka, která se v současnosti naplno věnuje svým dvěma dětem, které má s desetibojařem Adamem Sebastianem Helceletem.

Analýza biologického pasu ruské atletky Iriny Davydovové zpětně odhalila, že zlato z mistrovství Evropy v roce 2012 v Helsinkách získala díky dopingu. O dva roky později v Curychu doběhla třetí, Helceletová, tehdy Rosolová, doběhla těsně za ní, a i tato medaile by měla připadnout jí.

Foto: Instagram @denisahelceletova

Denisa Helceletová poté, co se dozvěděla, že se nejspíš zpětně stane mistryní Evropy.

Z medaile by se měla zpětně radovat i další česká atletka. Zuzana Hejnová v roce 2012 v Helsinkách doběhla čtvrtá a nyní by se tedy měla posunout na třetí příčku. „Nepsali jsme si, nejsme spolu v kontaktu. Ona teď chtěla ještě pokračovat, aby tu evropskou medaili konečně získala. Tak teď ji má, ale myslím, že se bude v srpnu v Mnichově snažit vybojovat ji i na stadionu," řekla Helceletová iSportu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová v běhu na 400 m překážek během mistrovství republiky v Plzni.

Připomněla však, že medaile se nemusí jen tak dočkat. Díky dopingu Jamajčanek a Rusek na halovém mistrovství světa v roce 2010 se posunula česká štafeta čtvrtkařek ve složení Rosolová, Bartoničková, Bergrová a Hejnová ze čtvrtého na druhé místo a na medaile dosud čeká.

Server insidethegames.biz s odkazem na ruskou agenturu TASS uvedl, že výsledky Davydovové z období od 20. června 2012 do 30. června 2015 byly anulovány. Na odchylky zjištěné v hodnotách krevních vzorků z této doby se přišlo analýzou dat získaných ze systému LIMS moskevské antidopingové laboratoře v roce 2019. Nyní třiatřicetiletá Davydovová, jež už rovněž ukončila kariéru, si začala od 17. ledna tohoto roku odpykávat dvouletý zákaz startů. Proti trestu, který jí udělila Jednotka pro integritu atletiky (AIU), se může odvolat.

Reklama

Související témata: