Hlavní obsah

Nečekaný návrat. Hejnová je zpět u atletiky, ale v nové roli. Chce podporu pro mladé, aby neutíkali pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobná mistryně světa na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová se vrací ke svému zaslíbenému sportu. Od dubna nastoupila na Český atletický svaz, kde bude mít na starosti sprintery, překážkáře a štafety. Stříbrná olympijská medailistka a česká rekordmanka by ráda zastavila ústup ze slávy v některých disciplínách a lépe podchytila mladé talenty.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Hejnová při rozlučce na Zlaté tretře. Teď se k atletice vrací.

Článek

Kariéru jste ukončila před čtyřmi lety. Už se vám po atletickém prostředí stýskalo?

Docela se těším, že získám zase jiný pohled. Nedovedla jsem si představit, že bych trénovala, protože to je stejný koloběh soustředění, jaký jsem zažívala celou kariéru. Teď zase poznám atletiku z jiné stránky a uvidím věci, které jsem si jako závodník neuměla představit. Jsem na to zvědavá.

Hned jste měla jasno, že se pokusíte atletice pomoct v této roli?

Neměla, dlouho jsem se rozmýšlela… Oslovil mě Pavel (šéftrenér Sluka), má pocit, že bych se svými zkušenostmi mohla něco předat další atletické generaci, tak se o to pokusím. Zkusím tam vnést něco svého, aby se situace ve sprintech zlepšila.

Synovi Matyášovi je rok a půl, příteli Markovi pomáháte s pekárnou v Hostivici. Budete vše stíhat?

Pekárna je hlavně projekt Marka s jeho společníkem, já jen pomáhám a občas tam chodím na kafe a něco dobrého. Ale samozřejmě jsem hodně zvažovala, jak moc od Máti odcházet. Máme pravidelné porady, ale hodně práce se dá udělat na počítači a jinak se budu potkávat s lidmi, což se dá časově přizpůsobit, věřím, že to zvládnu. Navíc Máťa je společenský, rád občas zajde mezi lidi. (úsměv)

Co bude spadat do vaší kompetence?

Jsem vedoucí sekce sprintů, překážek a štafet, což se teď spojilo do jednoho úseku. Dosud byly sprinty se štafetami a překážky zvlášť. Je to poměrně obsáhlé, netýká se to jen té nejužší reprezentace, ale i ostatních a směrem k mládeži.

Kolik času vám práce zabere?

Zatím jsem nastoupila na půl úvazek, abych se spíše rozkoukávala a nasála informace. Teď není co měnit, sezona je rozplánovaná, od nové bych měla nastoupit na plný úvazek a vnést své poznatky a pohled.

Už teď víte, co nového byste chtěla přinést?

Hlavně chci komunikovat s trenéry o tom, co si představují, zkusit je třeba navést na jinou cestu. A určitě bych chtěla přinést větší podporu pro mladé talenty, protože se dlouho čeká, než nějakou podporu získají, a pak atletika přijde o mladé. Vznikla tak díra mezi juniory a těmi okolo 27 let. Jak nedostanou podmínky, musí na brigády, do práce nebo utečou do Ameriky, naopak se občas drží úvazky těm, kteří už několik let žádný výrazný výsledek nepředvedli.

Už za měsíc proběhnou na Bahamách Světové štafety, na nichž se bude bojovat o olympiádu, pak mistrovství Evropy, hry v Paříži… Do těchto akcí ještě nebudete zasahovat?

Nějaké slovo mít budu, spíš v pozici konzultanta s trenéry Petrem Habáskem a Jaroslavem Vlčkem. A určitě se budu bavit i s dalšími trenéry hlavně o štafetách, ty jsou velké téma.

Máte bohaté závodnické zkušenosti, ale ne trenérské vzdělání. Budete si ho doplňovat?

Musím, to je podmínka. V atletice to bohužel nefunguje jako v řadě jiných sportů, takže i když jste v reprezentaci třeba dvacet let, nemáte trenérskou třídu ani pro žactvo. Takže já už jsem přihlášena na kurz, abych mohla trénovat žáky, na podzim bude vypsaná trenérská trojka. Musím postupně, nemůžu hned na trenérskou jedničku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.