Hlavní obsah

Nejrychlejší muž sezóny Powell poběží na Zlaté tretře

PRAHA

Jedna z nejzářivějších osobností aktuální atletické sezóny Asafa Powell může poprvé v historii na českém území prolomit v běhu na 100 metrů magickou hranici deseti sekund. Jamajčan v sobotu v Kingstonu proběhl cílem v čase 9,84 sekundy a své sprinterské umění přijede ukázat při svém prvním evropském startu sezóny do Ostravy na mítink seriálu Super Grand Prix IAAF.

Foto: internet

Asafa Powell po jednom ze svých sprinterských vítězství.

Článek

Powell má letos skvělou formu, v květnu totiž ještě nikdo tak rychle neběžel. Při sobotním kontinentálním rekordu prý navíc v závěru zvolnil, přesto se postaral o pátou nejrychlejší stovku v historii. "Trenér mi řekl, že na rekord ještě běžet nemám, že mám v závěru zvolnit," řekl dvaadvacetiletý Powell. "Udělal jsem to, jinak by to bylo za 9,75," prohlásil. Světový rekord drží výkonem 9,76 z roku 2002 Američan Tim Montgomery.

Jamajský sprinter srší sebevědomím a očekává stále lepší časy. "Navíc mi nevyšel start, ale v dalších závodech už poběžím naplno," slíbil Powell. V sobotu ho čeká start na mítinku Felixe Sancheze v Santo Domingu v běhu na 200 metrů a stovku poběží ještě pět dní před Zlatou tretrou v Eugene. Loni běžel devětkrát pod deset sekund, vyhrál mítinky v Lausanne, Londýně, Curychu, Bruselu a Monte Carlu. Jen olympiáda se mu nepodařila, ve finále byl pátý.

Organizátoři Zlaté tretry věří, že Powell při Memoriálu Jana Slaniny v případě dobrých povětrnostních podmínek zlomí hranici a jako první poběží na českém území pod deset sekund. "Podle toho sobotního výkonu mohou být jeho ambice ještě vyšší," řekl manažer mítinku Alfonz Juck na adresu prvního muže aktuálního světového žebříčku IAAF na stovce. Zatím jediným známým soupeřem zvučného jména je Francouz Roland Pognon.

Start na Zlaté tretře již letos potvrdili mimo jiné oštěpař Jan Železný, vícebojaři Roman Šebrle a Bryan Clay z USA, keňský steeplař Paul Koech, čtyřstovkař Jeremy Wariner z USA, koulaři Reese Hoffa, Christian Cantwell (oba USA) a Jurij Bělonog (Ukr.), slavní výškaři Stefan Holm (Švéd.), Rus Jaroslav Rybakov a český rekordman Jaroslav Bába, či překážkářky Ionela Tirleová a Sandra Gloverová.

Reklama

Související témata: