Hlavní obsah

Někdejší král sprintu, ale i dopingový hříšník Gatlin ukončil kariéru

Olympijský vítěz v běhu na 100 metrů z Atén 2004 a čtyřnásobný mistr světa Justin Gatlin ukončil v den čtyřicátých narozenin kariéru. Americký atlet, jehož éru poznamenaly také dva tresty za doping, to oznámil na instagramu, kde se v krátkém videu dojemným prohlášením rozloučil s běžeckou dráhou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americký sprinter Justin Gatlin na Zlaté tretře.

Článek

"Miloval jsem tě. Přinesla jsi mi slzy smutku a štěstí a udělila mi lekce, na které nikdy nezapomenu. Vzniklo mezi námi nezničitelné pouto. Na 27 let," uvedl Gatlin.

Rodák z New Yorku vedle olympijského triumfu z Atén vyhrál stovku na světových šampionátech v Helsinkách 2005 a Londýně 2017, ve finské metropoli tehdy slavil zlatý sprinterský double po triumfu i na dvoustovce a ještě v roce 2019 v Dauhá byl členem vítězné štafety. Dvakrát se také stal halovým mistrem světa na šedesátce (2003 a 2012).

Z OH má ještě dvě stříbra a dva bronzy, přičemž poslední medaili pod pěti kruhy získal v Riu de Janeiro 2016, kde jej porazil pouze fenomenální Jamajčan Usain Bolt. Před loňskými hrami v Tokiu Gatlina připravilo o možnost kvalifikovat se zranění. Z MS mu sbírku čtyř titulů doplňuje šest stříbrných medailí.

Gatlin byl také spoludržitelem světového rekordu v běhu na 100 metrů společně s jamajským sprinterem Asafou Powellem. Jeho čas 9,77 sekundy z května 2006 byl ale anulován kvůli dopingu.

S užitím zakázaných látek měl Gatlin potíže opakovaně. V červnu 2001 měl ještě v juniorském věku pozitivní nález na amfetamin a dostal dvouletý trest, ale na základě lékařských analýz byl později omilostněn - látky se prý do těla dostaly z dlouhodobě užívaných léků. V dubnu 2006 opět neprošel dopingovou kontrolou, tentokrát byl v jeho těle zjištěn testosteron. Antidopingová agentura případ uzavřela v srpnu 2006 vynesením osmiletého trestu, který mu byl později zkrácen na polovinu.

Reklama