Hlavní obsah

Nenápadný trumf českých atletů? Rychlík se zálibou v programování

Ostrava

Nejen Pavel Maslák bude předvádět sílu českých čtvrtkařů příští víkend na halovém mistrovství Evropy v Glasgow, kontinentální elitu by mohl vydatně potrápit i Jan Tesař. Devětadvacetiletému sprinterovi patří v letošních evropských tabulkách čtvrté místo. „Na halovém mistrovství Evropy jsem byl zatím dvakrát a finále mi pokaždé uteklo. Teď už do něj chci,“ vyhlíží Tesař elitní šestku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jan Tesař po vítězném finále mistrovství republiky v Ostravě.

Článek

Doma už má i dvě bronzové medaile z halového ME, obě se štafetou. I ta by letos mohla mít vysoké ambice, vždyť limit splnilo hned pět českých čtvrtkařů. Jenže pozvánka do Glasgow podle loňských výkonů těsně nepřišla.

S čistší hlavou

„Medaile by se určitě dala zopakovat. Na druhou stranu, když víte, že máte běžet ještě v neděli, někde v hlavě to máte a neběží se tak dobře, jako když se můžete soustředit jen na svůj závod,“ přemítá čerstvý mistr republiky.

Na atletické poměry je konzervativním závodníkem. Odmala má jediného kouče, kterým je jeho tatínek, stále běhá v dresu Staré Boleslavi. Pozvánky na zahraniční mítinky, které si vysloužil i svým letošním maximem 46,26 s, odmítal. „Nebyl důvod nikam jezdit, jsem zvyklý na Stromovku, vždycky jsem tam měl nejlepší časy,“ vysvětluje.

Jeho světem zdaleka není jen běhání, je doktorandem na Fakultě biomedicínského inženýrství. „Už pátým rokem. Můj přístup je trochu vlažnější, jak se potřebuju soustředit na atletiku. Ale všechny povinnosti jsem splnil, jen věda je zádrhel,“ přiznává Tesař, jenž se zaměřuje na vývoj softwaru. „Programování mě baví, to je krásný odpočinek od běhání,“ pochvaluje si.

Reklama