Hlavní obsah

Nigerijky přišly o zlato z Her Commonwealthu, finišmanka dostala trest za doping

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijská sprinterská štafeta přišla o zlato z loňských Her Commonwealthu. Doplatila na provinění finišmanky Nzubechi Grace Nwokochaové, která dostala tříletý distanc za doping. Informovala o tom Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU).

Foto: Profimedia.cz

Nzubechi Grace Nwokochaová byla usvědčena z dopingu, Nigerijský výběr kvůli tomu přišel o zlato ze štafety

Článek

Nwokochaová měla loni v srpnu při Hrách Commonwealthu v Birminghamu pozitivní test na ostarin a ligandrol. Ostarin je anabolický steroid a ligandrol je zakázaný přípravek pro růst svalové hmoty a zvýšení výkonnosti. Hájila se, že zakázané láky se do jejího těla dostaly z kontaminované potravy, a tvrdila, že nejmenovaná reprezentační kolegyně pila z její lahve při tréninku ve vesnici pro sportovce. Když s obhajobou neuspěla, vinu přiznala a souhlasila s tříletým zákazem činnosti.

Dvaadvacetileté sprinterce, která postoupila do semifinále stovky na olympijských hrách 2021 i mistrovství světa 2022, hrozil ještě o rok delší trest. Současné zastavení činnosti se jí počítá od odběru pozitivního vzorku 3. srpna 2022, takže vyprší 2. srpna 2025.

Vítězkami sprinterské štafety na loňských Hrách Commonwealhu se místo potrestaných Nigerijek staly domácí Angličanky. Další medaile získaly Australanky a běžkyně z Trinidadu a Tobaga.

Reklama

Související témata: