Hlavní obsah

Norskou legendu nesložil ani doping, teď má vlastní značku. Ve sportu jsem dosáhla všeho, líčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kariéru ukončila už minulý rok, ale norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová se rozhodně nenudí. Čtyřnásobná olympijská vítězka se vedle pětiměsíční dcery věnuje vlastní značce ženského sportovního oblečení, která nese její jméno Johaug. A při příležitosti uvedení produktu na český trh zavítala do Prahy. „Chci motivovat ženy sportovat. A dokázat jim, že máme velkou sílu,“ vykládala 35letá norská legenda.

Foto: Eda Erben, CPA

Norská lyžařská legenda Therese Johaugová (vlevo) s českou šampionkou Kateřinou Neumannovou.

Článek

Pod vlastní značkou je podepsaná už od roku 2012. „Máma ráda pletla a šila, vyrobila mi spoustu oblečení, takže jsem k módě měla vztah. Když přišla tahle možnost, nebyla jsem si ale jistá, že je to ve 22 letech ještě na začátku kariéry správný krok,“ připustila Johaugová. „Ale líbilo se mi, že a jsem si sama říct, co mi na sportovní výbavě chybí,“ pokračovala.

Jejím premiérovým produktem byly sportovní rukavice, první plnou kolekci vydala v roce 2015. Pak však její život zasáhla nepříjemná zpráva. Pozitivní dopingový nález na steroid, který se do jejího těla údajně dostal z přípravku od týmového lékaře na ošetření popraskaných rtů. Trest byl ale neúprosný, 18 měsíců bez závodění.

„Bylo to pro mě těžké období. Bála jsem se, co se stane s mojí kariérou, ale i s mojí značkou. Bude si někdo kupovat oblečení se jménem, které má za sebou tuhle kaňku?“ tázala se řečnicky.

Vrátila se však ve skvělé formě a její značka funguje dál. „Sama za sebe vím, že se můžu podívat do zrcadla. Nikdy jsem se úmyslně nepokoušela podvádět. Všem jsem postupem času ukázala, jaká jsem žena. Ta kauza mě ještě víc namotivovala,“ popisovala.

S kariérou se legendární běžkařka rozloučila třemi zlatými medailemi z olympiády v Pekingu. „Samozřejmě mi trochu chybí závodění, tréninky i lidi kolem lyžování. Ale ve sportu jsem si splnila všechny cíle a po konci kariéry přišla nová výzva. A svým způsobem taky závodění, soutěžíme s ostatními firmami,“ mínila.

Zatímco během kariéry byla spíše jen tváří své značky, teď je plnohodnotnou manažerkou. „Řeším skoro všechno. Prodej, marketing, testování produktů. Ale mám skvělý tým. Jsem na svou značku moc hrdá,“ libovala si.

Po konci s lyžováním neupustila ani od aktivního sportovní. „Zbožňuju běhání. Ráda bych jednou uběhla maraton nebo alespoň půlmaraton. Trénuju každý den. Protože kdybych přestala, hodně bych ztloustla,“ smála se Johaugová.

V Norsku je i přes dopingovou kaňku velkou celebritou. Stejně jako další hvězdný lyžař Johannes Klaebo. Ačkoliv je však země fjordů zaslíbená pro běžecké lyžování, najde ve v norském sportu ještě jedno známější jméno. „Erling Halland je asi největší star,“ zamyslí se Johaugová nad fotbalovým útočníkem Manchesteru City. „Nebo ne, největší celebrita jsem já,“ zavtipkuje s velkým úsměvem na závěr.

Reklama