Hlavní obsah

Nominace odtajněna. Bez Špotákové i Staňka, smolařka si oddechla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacet českých atletů je v nominaci pro světový šampionát, který se koná v americkém Eugene od 15. do 24. července. Chybějí medailové opory posledních let oštěpařka Barbora Špotáková, koulař Tomáš Staněk či talentovaná Barbora Malíková, největší ambice budou mít na legendárním stadionu Hayward Field oštěpaři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Jakub Vadlejch bude jednou z opor českého týmu.

Článek

Česká atletika prochází generační obměnou, s kariérou se rozloučili překážkářka Zuzana Hejnová, mílař Jakub Holuša či oštěpař Petr Frydrych.

Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková předem avizovala, že v nabitém atletickém létě dá přednost srpnovému mistrovství Evropy v Mnichově, kde by symbolicky uzavřela kruh – na stejném místě zažila před dvaceti lety svoji oštěpařskou premiéru na vrcholné akci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Halový mistr Evropy Staněk si nechával rozhodnutí na poslední chvíli, ale poté, co po vleklých potížích s kotníkem teprve o víkendu na mistrovství republiky zahájil sezonu, se rozhodl rovněž upřednostnit přípravu na evropský šampionát.

Bývalá dorostenecká mistryně světa a Evropy na čtvrtce Malíková sezonu ukončila po domácím šampionátu v Hodoníně kvůli dlouhodobým potížím s achilovkami. Startovat nebude ani pátá vícebojařka z halového mistrovství světa Dorota Skřivanová, přednost ME daly i maratonkyně Marcela Joglová, Eva Vrabcová a Moira Stewartová.

I tak je v české výpravě několik medailistů z vrcholných akcí. Stříbrným medailistou z olympijských her i mistrovství světa je Jakub Vadlejch, jenž už letos poslal oštěp za 90 metrů, nárůst formy v Hodoníně potvrdil 39letý bývalý mistr světa a bronzový medailista z dvou olympiád Vítězslav Veselý.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Oštěpař Vítězslav Veselý při mistrovství republiky v Hodoníně.

Stříbro z mistrovství Evropy má doma jejich oštěpařská kolegyně Nikola Ogrodníková, které se ale v posledních závodech příliš nevedlo. Stabilně kvalitní výkony podávají bývalý halový mistr Evropy nad překážkami Petr Svoboda i dálkař Radek Juška, někdejší halový čtvrtkařský král Pavel Maslák poběží jen se štafetou.

Hodně se ulevilo překážkářce Heleně Jiranové. Při mistrovství republiky v Hodoníně doplatila na chybu svého oddílu, kdy byla přihlášena vedle své hlavní disciplíny i na trojskok, o čemž nevěděla. Když k němu nenastoupila, podle pravidel nemohla nastoupit na překážky, čímž přišla o cenné body do žebříčku. I tak z něho jako poslední na MS proklouzla.

Na šampionát vedla cesta buď splněním ostrého limitu, což se z nominovaných povedlo Vadlejchovi, Veselému, Ogrodníkové, čtvrtkařce Vondrové, mílařkám Mäki a Mezuliáníkové, maratonkyni Hrochové a chodkyním Ďurdiakové s Martínkovou, nebo přes ranking.

Česká nominace na mistrovství světa v Eugene
Muži
200 m: Jan Jirka, 400 m: Patrik Šorm, 1500 m: Filip Sasínek, 110 m př.: Petr Svoboda, 400 m př.: Vít Müller, 35 km chůze: Vít Hlaváč, 4x400 m: Michal Desenský, Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller, Patrik Šorm, dálka: Radek Juška, oštěp: Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý, disk: Marek Bárta, desetiboj: Ondřej Kopecký, Jiří Sýkora.
Ženy
400 m: Lada Vondrová, 1500 m: Kristiina Mäki, Diana Mezuliáníková, 100 m př.: Helena Jiranová, maraton: Tereza Hrochová, 20 km chůze: Eliška Martínková, 35 km chůze: Tereza Ďurdiaková, tyč: Amálie Švábíková, oštěp: Nikola Ogrodníková.

Reklama

Související témata: