Hlavní obsah

Olympijská vítězka a mistryně světa Klüftová končí se sedmibojem

STOCKHOLM

Švédská atletická hvězda Carolina Klüftová končí se sedmibojem. Pětadvacetiletá dosavadní vládkyně této disciplíny ve středu oznámila ve švédském tisku, že se v budoucnu zaměří už jen na skok daleký a trojskok. Vysvětlila to ztrátou motivace a touhou zkusit něco nového. Na olympijských hrách v Pekingu tak nebude obhajovat prvenství z Atén.

Článek

Sedmiboji se Klüftová podle svých slov věnovala tolik, že už nemá dostatečnou motivaci. "V posledních letech byly soutěže spíš dřina než zábava. Do sedmiboje musíte investovat tisíc procent a to jsem už nedělala. Už nejsem nebyla do sedmiboje tak žhavá," uvedla s tím, že i tak sedmiboj stále miluje. "Možná se za několik let vrátím, ale teď chci zkusit disciplíny, při nichž tělo nečelí takové námaze. Následuji volání svého srdce a to je pro mě tisíckrát důležitější než případná zlatá medaile," pokračovala Švédka, jež vždy prohlašovala, že je pro ni ve sportu klíčovým motivem zábava.

Klüftová neměla v posledních letech v sedmiboji konkurenci. Vyhrála olympijské hry, třikrát mistrovství světa, dvakrát mistrovství Evropy a má na kontě sérii devatenácti vítězství za sebou. Její neporazitelnost trvá od 22. července 2001, kdy se stala juniorskou mistryní Evropy.

Pro Švédsko představovala před Pekingem jistotu zisku další zlaté olympijské medaile, její rozhodnutí je proto pro řadu severských atletických fanoušků velkým překvapením.

Švédové přichází o zlatou medaili

"Atletika truchlí. Přišli jsme o dva skvělé dny v Pekingu a jednu zlatou medaili. Konkurence se bude radovat, že to neporazitelná Carolina vzdala," napsal v reakci list Aftonbladet. "Rozumím tomu, ale musím se rozhodovat sama za sebe a nést za to svou vlastní odpovědnost," konstatovala evropská rekordmanka s osobním maximem 7032 bodů.

Jejím novým cílem je nyní co nejdříve překonat hranici sedmi metrů ve skoku do dálky, ke které jí zatím chybí tři centimetry. V této disciplíně už vybojovala i jednu "velkou" medaili, když skončila třetí na halovém MS v Budapešti v roce 2004; na olympiádě v Aténách byla jedenáctá. Už skoro čtyři roky se ale nezlepšila. V trojskoku potřebuje přidat mnohem víc, aby se mohla měřit s elitou, protože její maximum má od loňska hodnotu 14,02 metru.

"Nikdy bych takový přestup neučinila, kdybych nebyla skálopevně přesvědčená o tom, že to i tady můžu dotáhnout daleko," ujistila Klüftová sebevědomě a stejně přesvědčeně zdůraznila, že svého kroku nebude nikdy litovat. "Za deset let bych si strašně vyčítala, že jsem dala víc na medaile než na svoji životní filosofii," dodala Klüftová.

Reklama

Související témata: