Hlavní obsah

One woman show Stewartové! Nový osobní rekord a sedmý domácí titul na 10 000 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překonala zdravotní problémy a opět neměla konkurenci. Moira Stewartová ovládla posedmé v kariéře mistrovství republiky v běhu na 10 000 metrů na dráze. Tentokrát v novém osobním rekordu 32:51.74. "Z času jsem nadšená, cílila jsem na čas pod 33 minut," smála se v cíli držitelka nejlepšího českého času z půlmaratonu.

Foto: Aleš Gräf

Česká běžkyně Moira Stewartová

Článek

Stewartová startovala v Otrokovicích jako favoritka  a od začátku diktovala tempo, které dlouho nevydržela ani celkově druhá Tereza Hrochová. "V podstatě jsem si to odběhla celé sama, jako třeba minulý rok na půlmaratonu v Římě. Je to taková dvojnásobná radost, takové zadostiučinění. Myslela jsem, že poběžím déle společně s Terezou Hrochovou, ale odpadla docela brzy. Tuším, že ještě před druhým kilometrem, takže jsem na to zůstala sama," uvedla v tiskové zprávě pro média Stewartová.

Atletka Olympu přitom viděla ve výkonu ještě rezervy. "Prvních pět kilometrů se mi dařilo sázet čtyřstovky, ale svižnější tempo jsem celý závod neudržela. Ještě asi nejsem úplně rozběhaná, takže jsem začala ve druhé polovině zpomalovat," našla běžkyně z česko-skotské rodiny prostor pro zlepšení.

"Přišly i nějaké krizičky a píchání v boku, to je ale taková klasika. Myslela jsem si, že bude super počasí, ale nakonec bylo docela teplo. Musela jsem se jít několikrát občerstvit, protože na dráze to zespodu vždycky strašně sálá," popisovala atletka, která se novým osobním rekordem kvalifikovala na Evropský pohár v běhu na 10 000 metrů.

"Tam bude větší konkurence. Tenhle závod ale hodnotím dobře. Ukázal, že jsem na správné cestě. Byla bych ráda, kdyby se mi v evropské konkurenci povedlo zaběhnout čas pod 32:30," přála si Stewartová, která by tak útočila na český rekord Aleny Peterkové (32:27,68).

Reklama