Hlavní obsah

Parádní úlovek! Ostrava přivábila největší atletické hvězdy současnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce vidět v akci největší atletické hvězdy současnosti, může si počkat na přenosy z olympijské Paříže. Anebo si je prohlédnout už 28. května na vlastní oči v Ostravě. Organizátoři Zlaté tretry totiž letos přilákali unikátní sestavu největších atletických es. Posuďte sami.

Hvězdy letošního ročníku ostravské Zlaté tretry se představují a zdraví fanoušky.Video: Zlatá tretra

 
Článek

Na vítkovickém stadionu se objeví muž, jenž za poslední čtyři roky třikrát přebral trofej pro nejlepšího atleta roku: švédský tyčkař Armand Duplantis. Vítěz nejsledovanější olympijské disciplíny na hrách v Tokiu: italský sprinter Marcell Jacobs. A největší showman atletické současnosti, aktuální olympijský vítěz i mistr světa: italský výškař Gianmarco Tamberi.

Plejáda hvězd, která zejména v olympijském roce slibuje parádní představení. A to Duplantis zářil už minulý rok, když se v Ostravě přenesl přes 612 cm, historicky nejlepší výkon na českém území. Laťku ve vyšší výšce od té doby překonal jen při svém dalším světovém rekordu 623 cm při finále Diamantové ligy v Eugene.

„A letos to bude doufám ještě lepší,“ vábí diváky Švéd s americkými kořeny, jenž ve 24 letech už v atletice vyhrál všechno, co jde.

Tamberi už dokázal pořádně rozhicovat diváky i při chladnějších ostravských podvečerech. Svojí energií, kterou vkládá do skákání i interakce s diváky. Památné dělené zlato z olympijského Tokia doplnil vloni v Budapešti i „vlastním“ nejcennějším kovem ze světového šampionátu.

„Zapište si 28. května do kalendářů a přijďte, křičte, tleskejte, potřebuju vaši podporu,“ vzkazoval fanouškům prostřednictvím video pozdravu. A po delší době bude mít výškařská soutěž i velkou českou naději, kometu letošní halové sezony Jana Štefelu, jenž už se opakovaně dostal před 230 centimetrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ital Gianmarco Tamberi je miláčkem fanoušků. Tak jako předloni v Ostravě.

Marcell Jacobs se stal jedním z nejsenzačnějších olympijských šampionů na stovce, když v Tokiu proběhl cílem finále v čase 9,80 s a pak slavil v objetí právě s Tamberim. K tomu přidal i zlato s italskou štafetou.

Zámořští soupeři si původní specializací dálkaře občas dobírali, že se svými starty hodně šetří, o to cennější bude možnost vidět ho na ostravské dráze, kde byl častým hostem i jeho legendární předchůdce Usain Bolt.

Už dříve pořadatelé potvrdili start domácí atletické jedničky oštěpaře Jakuba Vadlejcha, jehož trenér Jan Železný je ředitelem mítinku. Mezi ženami se představí mistryně světa a svěřenkyně českého kouče Davida Sekeráka Japonka Haruka Kitagučiová .

Na ženskou stovku se chystá čerstvá halová vicemistryně světa na 60 m Ewa Swobodová z Polska i proti výrazně se zlepšující české halové rekordmance Karolíně Maňasové.

Reklama

Související témata: