Hlavní obsah

Parádní úprk za zlatem, pak nevídaná kuriozita! Štěstí i neštěstí, líčila česká kometa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krku Glorii Lurdes Manuel o sebe cinkaly dvě medaile. Zlato ze čtyřstovky a štafetový bronz. Osmnáctiletá dívka z Tábora s angolsko-ruskou krví po rodičích potvrdila na juniorském mistrovství Evropy pozici výjimečného talentu a je nejvýraznější tváří nastupující české atletické generace, která z Jeruzaléma přivezla nevídaných osm medailí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lurdes Gloria Manuel se zlatem ze čtvrtky a štafetovým bronzem.

Článek

Z Izraele jste odlétali velmi brzy ráno, šla jste po štafetě vůbec spát?

Nakonec jsme nešli a oslavili všechny úspěchy.

A že jich bylo, Česko skončilo třetí v medailovém pořadí národů!

Byla tam skvělá atmosféra, všichni jsme si chodili fandit a podporovat se navzájem.

Juniorská mistryně Evropy na čtvrtce Gloria Lurdes Manuel po závodě.Video: Zuzana Trojáková

Jeruzalém je pro vás výjimečným místem, vloni vám tam dorostenecké zlato těsně uniklo.

Tehdy jsem byla stříbrná, teď jsem cítila šanci zkusit zlato. A byla výhoda, že jsem věděla, jak stadion vypadá, kde je rozcvičovák, svolavatelna…

Letos jste byla papírovou favoritkou. Jak jste se s novou rolí srovnávala?

Určitě jsem byla nervózní, to asi všichni, přece jen jsou to větší závody než mistrovství republiky. Já před závodem na rozcvičováku poslouchala písničky, to je dobré na relaxaci. A před finále mi pomohlo být v kolektivu, odreagovat se a myslet na něco jiného, to pomáhá proti stresu.

Vy jste opět ukázala své charakteristické zrychlení v závěru. Dodává vám tato schopnost klid během závodu, kdy se soupeřky v úvodu dotahují?

Určitě na to sázím, finiš je moje silná stránka. Zatím běhám tak, že si nechám síly na poslední dvoustovku a vychází mi to, takže tuhle strategii asi měnit nebudu.

Kuriózní byl finiš štafety. Němce docházely síly a na bronzové pozici vyčerpáním klopýtla a spadla snad metr před cílem. Co vám proběhlo hlavou, když jste ji obíhala?

Bylo to pro nás štěstí, pro ně neštěstí. Viděla jsem, že jí padají nohy, ale nemyslela jsem, že padne. Když pak spadla a proběhla jsem finišem, holky se na mě vrhly, křičely jsme a slavily.

Máte velkou podporu v rodině, jak na dálku prožívala váš úspěch?

Posílali mi video, jak koukali na stream. Když nemají šanci být na závodech osobně, pokaždé si zavoláme a řekneme svoje pocity.

Foto: Ivana Roháčková

Čeští zlatí medailisté z ME juniorů, zleva stýplařka Karolína Jarošová, půlkař Jakub Dudycha a čtvrtkařka Gloria Lurdes Manuel.

Kam medaile doma dáváte?

Máme takovou menší rodinnou síň slávy, kam dáváme všechny medaile a trofeje, já, brácha i ségra.

Vás ještě čeká mistrovství světa dospělých v Budapešti, kde jste v nominaci smíšené štafety. Počítáte s rolí náhradnice, nebo věříte, že si zazávodíte?

Počítám spíše s rolí náhradnice. Přenechala bych to holkám, protože jsou zkušenější. Zatím myslím, že mi pozice náhradníka stačí.

Koho byste chtěla v Budapešti vidět na vlastní oči? Třeba světovou rekordmanku na čtvrtce překážek a nyní favoritku hladké čtvrtky Sydney McLaughlinovou?

Určitě bych ji chtěla potkat, je můj velký vzor. Je skvělá, jaké běhá časy, přijde mi i hodná a jako skvělý příklad pro mladé sportovce.

A když se podíváte směrem k příštímu roku, přemýšlíte i směrem k pařížské olympiádě?

Určitě je tam možnost se štafetou. A chtěla bych se dostat na mistrovství světa do 20 let, které má být v Peru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.