Hlavní obsah

Pařížský soud potvrdil Diackovu synovi pětiletý trest za korupci

Francouzský odvolací soud dnes rozhodl o pětiletém trestu pro Papu Massatu Diacka, syna bývalého předsedy mezinárodní atletické federace IAAF Laminea Diacka, za korupci v ruském dopingovém skandálu z roku 2011. Potvrdil tak verdikt soudu první instance z roku 2020.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Soud také potrestal bývalého právního poradce šéfa IAAF Habiba Cissého, kterému vyměřil tříletou podmínku. To je mírnější postih, než pro něho požadovalo státní zastupitelství.

Lamine Diack byl v kauze v roce 2020 odsouzen na dva roky a další dva s podmínkou za to, že za peníze kryl dopingové nálezy ruských atletů. Společně se svými komplici se tím podle obžaloby obohatil zhruba o 3,5 milionu eur. Do vězení ale kvůli chatrnému zdraví nikdy nenastoupil a v roce 2021 zemřel.

Diack mladší, který pracoval jako marketingový poradce IAAF, podle soudu převedl 15 milionů dolarů za televizní práva a další transakce na účty svých firem. K pařížskému soudu se opět nedostavil. Už před vypuknutím kauzy odjel do rodného Senegalu, který ho odmítl vydat. Tvrdí, že díky své práci pro IAAF si vydělal legálně deset milionů dolarů.

Reklama