Hlavní obsah

Pistoriuse převezli do vězení blízko rodičům zavražděné partnerky

Bývalého handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse, který si odpykává trest za vraždu partnerky Reevy Steenkampové v roce 2013, převezli do jiného vězení. Nyní bude pobývat v nápravném zařízení ve městě Gqeberha dříve známého jako Port Elizabeth, které se nachází nedaleko bydliště rodičů oběti. Bude tak jednodušší jejich setkání, které je nezbytné pro podmínečné propuštění šestinásobného paralympijského vítěze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oscar Pistorius se v roce 2012 objevil i na Zlaté tretře v Ostravě.

Článek

Na to má nárok po uplynutí poloviny ze 13 let a pěti měsíců, na něž byl odsouzen. To nastalo v červenci. Jihoafrické zákony ale požadují, aby odchodu z vězení předcházela schůzka s pozůstalými oběti, která se zatím neuskutečnila. Pistorius zabil Steenkampovou na Valentýna před osmi lety u nich doma. Údajně v domnění, že je to zloděj, vystřelil několikrát přes dveře koupelny.

Atlet s podkolenními amputacemi si trest za vraždu odpykával v Pretorii. Nedávno absolvoval třináctihodinový přesun více než 1000 kilometrů jižně do Gqeberhy. June a Barry Steenkampovi žijí jen patnáct minut jízdy od tamní věznice. Jejich právnička Tania Koenová jihoafrické televizní stanici SABC řekla, že jsou nakloněni rozhovoru s mužem, který zabil jejich dceru.

"June vždycky říkala, že Oscarovi odpustila, i když to neznamená, že nemusí zaplatit za to, co provedl. Barry s tím trochu bojuje, ale to je něco, k čemu se bude moci ve vhodnou chvíli vyjádřit. Ta rána, i když už uplynulo tolik času, je pořád velmi čerstvá," uvedla.

Schůzky pachatelů trestných činů s obětí nebo pozůstalými jsou odborně vedené, aby z toho měly prospěch obě strany. Zatím není jasné, kdy by se mohla uskutečnit ta mezi Steekampovými a Pistoriusem.

Reklama

Související témata: