Hlavní obsah

Po olympijské pauze se vrací Diamantová liga, čeští atleti v Eugene nebudou

Po olympijské pauze se vrací atletická Diamantová liga. V americkém Eugene, které zažije generálku před mistrovstvím světa 2022, u toho nebude žádný z českých reprezentantů. Sobotnímu hlavnímu programu bude předcházet páteční běžecký večer s pokusem Nizozemky Sifan Hassanové o světový rekord na 5000 metrů.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Olympijský šampion Nor Jakob Ingebrigtsen

Článek

Hassanová na olympijských hrách vyhrála pětku i desítku a na patnáctistovce skončila třetí. Na 5000 metrů je evropskou rekordmankou díky výkonu 14:22,12 z roku 2019. Světový rekord drží Etiopanka Letesenbet Gideyová, která loni v říjnu ve Valencii zaběhla čas 14:06,62. Osmadvacetiletá Hassanová momentálně drží světové rekordy na jednu míli a v hodinovce.

V sobotu se v Eugene vrátí vycházející sprinterská hvězda Sha'Carri Richardsonová, která kvůli nálezu marihuany při americké kvalifikaci přišla o olympijské hry. Jednadvacetiletá Američanka se na stovce utká s olympijskou vítězkou Elaine Thompsonovou-Herahovou a další hvězdnou Jamajčankou Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou. Richarddsonová plánuje i dvoustovku, kam jsou přihlášeny rovněž Britka Dina Asherová-Smithová nebo reprezentantka Pobřeží slonoviny Marie-Josée Ta Louová.

Bez účasti Evropanů bude koulařská soutěž, jejíž startovní listině vévodí světový rekordman a dvojnásobný olympijský šampion Ryan Crouser. Právě v tomto kruhu na stadionu Hayward Field v červnu při národním šampionátu výkonem 23,37 metru překonal 31 let staré maximum krajana Randyho Barnese. Závodit budou také poslední dva mistři světa Novozélanďan Tomas Walsh a Američan Joe Kovacs.

Odvety za olympijské hry budou k vidění v mílařských kláních. Olympijský šampion Nor Jakob Ingebrigtsen se v tradiční Bowermanově míli utká s úřadujícím mistrem světa Timothym Cheruiyotem z Keni, kterého v Tokiu v olympijském rekordu na 1500 metrů porazil. Ženy poběží patnáctistovku a na startu budou dvě nejrychlejší z olympijského závodu - Keňanka Faith Kipyegonová a Britka Laura Muirová.

Páteční program v Eugene začne v sobotu ráno středoevropského letního času, rekordní pokus Hassanové je na programu v 7:00 SELČ. Hlavní sobotní program začne ve 22:00 SELČ.

Reklama