Hlavní obsah

Po triumfu v Londýně ponese jméno oštěpaře Walcotta maják a letadlo

Port of Spain

Maják a letadlo ponese jméno olympijského vítěze v hodu oštěpem Keshorna Walcotta. Ten byl v Trinidadu a Tobagu přivítán jako národní hrdina a může se těšit ze sladké odměny. Za zlatou medaili dostane devatenáctiletý atlet navíc 155 tisíc dolarů (asi 3,1 miliónu korun), luxusní dům a velký pozemek k tomu.

Foto: Andrea De Silva , Reuters

Keshorn Walcott (vpravo) po příletu do Trinidadu.

Článek

Na rodný karibský ostrov se Walcott vrátil v pondělí, které bylo na počest jeho triumfu vyhlášeno státním svátkem. V čele osmitisícového davu skandujících fanoušků na něj na letišti čekala i premiérka Kamla Persadová-Bissessarová. "Jménem obyvatel Trinidadu a Tobaga, Keshorne, vám děkuji. Ať vám i nadále žehná Bůh," uvedla.

Přivítání ho zaskočilo

Walcott byl přivítáním zaskočen. "Doufám, že mě sláva nezmění. To bych byl nerad," prohlásil. "Jsem pyšný, že jsem mohl na hrách nést vlajku Trinidadu a Tobaga. Díky všem, kteří mi fandili, hlavně mámě s tátou, bratrům a sestře," dodal.

Rodák z rybářské vesničky Toco, která se díky jeho triumfu může těšit na výstavbu nových domů, v Londýně zvítězil výkonem 84,58 metru. Juniorský mistr světa tak porazil všechny favority včetně Vítězslava Veselého, jenž zůstal ve finále čtvrtý bez medaile.

Pro Trinidad a Tobago získal Walcott druhé olympijské zlato a celkově osmnáctou medaili, ale první v jiné disciplíně než ve sprintech. Triumfem navázal na Haselyho Crawforda, jenž v roce 1976 v Montrealu překvapil vítězstvím na stovce.

Reklama

Související témata: