Hlavní obsah

Powell ve čtvrtfinále prolétl stovku uvolněně za 10,01

ÓSAKA

Už ve čtvrtfinálových bězích naznačil Asafa Powell, že jeho světový rekord na nejkratším sprintu bude při světovém šampionátu v Ósace ve vážném ohrožení. Ačkoliv Jamajčan viditelně pouze kontroloval situaci a závěrečných zhruba dvacet metrů dokončil jen ze setrvačnosti, časomíra se zastavila na hodnotě 10,01 sekundy.

Článek

Méně uvolněně pak prolétl cílovou rovinku jeho očekávaný největší soupeř Tyson Gay, který dosáhl času 10,06. Američan měl ale proti sobě protivítr, zatímco Powellovi foukalo do zad. Jen o setinu pomalejší než Powell byl Derrick Atkins z Baham. "(Powell) vypadá velmi dobře. Bylo to působivé," řekl Gay, nejrychlejší muž tohoto roku. "Čekal jsem to, všechno jde podle plánu," prohlásil Powell.

Gay si stěžoval na rychlý výstřel po prvním ulitém startu. "Stalo se, nevadí," mávl nakonec rukou. "Jen jsem se po prvním startu nestihl koncentrovat," prohlásil. Rychlost prý cítí. "Ještě vylepším ten start a budu zítra připraven," prohlásil. "Chtěl jsem běžet 10,3, ale rychlá dráha mi to vůbec nedovolila, je nejrychlejší, na které jsem kdy běžel," dodal muž s letošním maximem 9,84 sekundy.

Z Američanů v semifinále pouze Gay

Americká sprinterská velmoc bude mít v nedělním semifinále ve hře jen Gaye. Ve čtvrtfinále neuspěl Jamie Samuels a v rozběhu opustil se zraněním dráhu Mark Jelks. Pohořela i největší evropská naděje Francis Obikwelu z Portugalska - kontinentální šampión a rekordman byl v rozběhu diskvalifikován po druhém ulitém startu.

Hlavním hvězdám naopak posloužily dopolední rozběhy jen pro zahřátí. Gay dosáhl času 10,19 a nechal vyniknout domácího Nobuharu Asaharu, který jej těsně porazil, Powell dokonce rovinku "vyklusal" za 10,34. "Trať je extrémně rychlá, ale je příšerné vedro. Dal jsem do toho tak 60 procent, ale jsem stoprocentně připravený," řekl Gay. "Dobrá dráha, rychlá dráha, víc říkat nebudu," vzkázal Powell.

Jejich očekávaný souboj by měl vyvrcholit v neděli, kdy je v 15:20 SELČ na programu finále. Dopoledne ještě musí projít semifinálovými běhy.

Reklama

Související témata: