Hlavní obsah

Přišla o olympijské zlato, poté kritizovala Lukašenka a válku na Ukrajině. Nyní byla běloruská atletka zatčena

Bezpečnostní síly zadržely v Minsku běloruskou atletku, několikanásobnou medailistku z mistrovství světa i Evropy, koulařku Naděždu Ostapčukovou. Ta několikrát otevřeně kritizovala režim Alexandra Lukašenka a odsoudila ruskou válku na Ukrajině. Proč byla dvaačtyřicetiletá atletka zatčena, není jasné.

Foto: @mediazona_by, Twitter

Běloruská koulařka Naděžda Ostapčuková byla zatčena v Minsku.

Článek

O zatčení atletky informuje vedle běloruských médií i norský deník Dagbladet. Vyjádřila se k němu i lídryně opozice Světlana Tichanovská. „Znepokojuje mě zpráva, že slavná běloruská atletka a olympijská medailistka Naděžda Ostapčuková byla z neznámých důvodů zadržena v Minsku," napsala na svém Twitteru.

Připomněla, že bronzová medailistka z Pekingu odsoudila represe režimu prezidenta Alexandra Lukašenka a v roce 2020 podpořila protivládní protesty. Rovněž také vydražila zlatou medaili z mistrovství světa z roku 2005 na pomoc utlačovaným sportovcům.

Ostapčuková na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 vybojovala zlatou medaili, jenže den poté se objevila zpráva o jejím pozitivním dopingovém nálezu. V těle jí byla zjištěna přítomnost steroidu metenolonu a na rok jí byla zastavena činnost.

Bylo prokázáno, že zakázanou látku nepřijala úmyslně, ale do jídla jí ji přidal její kouč. I tak koulařka přišla o většinu cenných kovů, včetně těch z olympiád.

Reklama