Hlavní obsah

Proč zrovna já, říká si Špotáková po dovršení unikátní zlaté sbírky

Curych

Roční syn Janek si se zlatem na krku své maminky pohrával jen chvilku, více ho zaujal jeden z nastavených mikrofonů. Pro oštěpařku Barboru Špotákovou ale měla medaile z evropského šampionátu, kterou v Curychu dostala, obrovskou cenu. Teď už může říct, že vyhrála všechny velké soutěže. To se z českých atletů povedlo už jen Romanovi Šebrlemu.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Barbora Špotáková a její dvě zlata.

Článek
Fotogalerie

Líbí se vám medaile?

Nádherná. Jedna z nejhezčích, co mám. Je tam vyryté jméno i výkon, to nebývá pravidlem.

Také byla hodně tvrdě vybojovaná.

Byl to jeden z nejtěžších bojů, prala jsem se sama se sebou, s technikou. Ten závod si budu pamatovat jako šílené drama. Teď už to ale byla krása, tu hymnu jsem si užila nejvíc. Člověk to zažije párkrát za život a jsem strašně vděčná, že jsem ji mohla zažít znovu.

Mohla jste si dopřát oslavu?

Popíjeli jsme a kecali, přišli „Ultras“, takže oslava byla. I Honza Železný se nechal přemluvit, tak jsme chvíli probírali závod.

Co pro vás znamená, že už jste zkompletovala svou sbírku titulů?

Je to něco absolutně výjimečného, až si říkám: proč zrovna já? Je opravdu neuvěřitelné, že se mi to podařilo, stojí za tím dlouhodobá práce týmu lidí kolem mě. Vybrat si dobré lidi je základ, ti vás drží nahoře. A já mám kolem sebe pořád stejné kamarády.

Lidé kolem vás jsou určitě důležití, ale při závodě jste na ploše vždy jen vy sama.

Já umím zabojovat v okamžiku, kdy je to třeba. Vyndat ze sebe v těžké situaci to nejlepší. Na ploše je člověk sám, ale většinu roku na trénincích sama nejsem. Sama bych dokázala prd.

Dodá vám evropské zlato další motivaci směrem k olympijskému Riu?

Jo i ne. Je to zase takové uspokojení, že mám vše a mohla bych to zabalit. Je dobře, že mi to po návratu jde, mám motivaci vydržet další dva roky. Kdyby se mi nedařilo, bylo by to těžší.

Rio vidíte jako horizont své kariéry?

Nejradši bych po Riu měla další dítě, což by byl ideální scénář, ale to nejde naplánovat.

Špotákové triumfy
Mistrovství Evropy
Curych 201464,41 m
Mistrovství světa
Ósaka 200767,07 m
Olympijské hry
Peking 200871,42 m
Londýn 201269,55 m

Reklama