Hlavní obsah

Ptáčníková popáté vyhrála Zimní pražskou tyčku

Praha
Aktualizováno

Jiřina Ptáčníková popáté vyhrála Zimní pražskou tyčku. Výkonem 455 centimetrů splnila svazový limit pro účast na halovém mistrovství světa, ale start v Birminghamu ještě jistý nemá. Vstupní požadavek mezinárodní federace IAAF je 471 cm, další závodnice s horším výkonem budou zvány podle tabulek. Mužskou soutěž vyhrál Řek Emmanuil Karális (571).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vítězka atletického halového mítinku ve skoku o tyči Zimní Pražské tyčky Jiřina Ptáčníková.

Článek

Z pokusů o překonání rekordu mítinku byl nejnadějnější ten závěrečný, při kterém laťka spadla až na poslední chvíli. "Vítězství v závodě je krásné, ale dneska mám takové rozporuplné pocity. Ten třetí pokus mě mrzí a bude mě mrzet, myslím si, ještě hodně dlouho. Ale takový je sport," řekla Ptáčníková ČTK.

Pokud by překonala 467, zařadila by se na sedmé místo aktuálních světových tabulek a výrazně by zvýšila šance na pozvánku do Birminghamu. "To už je k té dvanáctce trošku blíž," poznamenala. Vítězný výkon 455 ji řadí na patnácté místo na světě.

Po loňském zranění kolena, kvůli kterému musela vynechat halovou sezonu a hrozil jí i konec kariéry, je letos zdravá a halovou sezonu si užívá. "Mám radost z každého skoku, co skočím nad tou laťkou. Nevím, co se ve mně zlomilo. Každý ten úspěch, strašně si toho cením," pochvalovala si halová vicemistryně světa z roku 2014. Poslední šanci vylepšit letošní halový výkon bude mít v neděli na mistrovství republiky.

Druhé místo mezi ženami výkonem 435 centimetrů obsadila Ruska Olga Mullinová, osmá žena loňského mistrovství světa. Nejlepší zápis s výkonem 420 cm vynesl na třetí příčku Ekaterini Vayenáovou z Řecka. Loňská vítězka Amálie Švábíková zdolala také 420 a podělila se o pátou příčku.

V mužské soutěži se ani jeden z českých reprezentantů nedostal na stupně vítězů. Michal Balner obsadil výkonem 550 centimetrů čtvrtou příčku, Jan Kudlička překonal tutéž výšku napodruhé a skončil šestý. Triumfoval osmnáctiletý Karális, který se po úspěšném skoku přes 571 pokoušel o 586 centimetrů, což by byl řecký seniorský rekord. Napoprvé laťku shodil a pak soutěž ukončil.

Zimní pražská tyčka, halový atletický mítink:
Ženy:
1. Ptáčníková (ČR) 455
2. Mullinová (Rus.) 435
3. Vayenáová (Řec.) 420
...
5. Švábíková (ČR) 420
Muži:
1. Karális (Řec.) 571
2. Malychin (Ukr.) 560
3. Wecksten (Fin.) 550
4. Balner (ČR) 550
...
6. Kudlička (ČR) 550

Reklama

Související témata: