Hlavní obsah

Řada dalších zemí včetně USA a Jamajky vzdala účast na World Relays

New York

Řada dalších zámořských zemí včetně Spojených států amerických, Jamajky, Kanady a Trinidadu a Tobaga v uplynulých dnech vzdala účast na World Relays, které se uskuteční o víkendu v polském Chorzówě. Elitní atletický štafetový mítink je sice jednou z možností kvalifikovat se na olympijské hry v Tokiu, ale národní federace preferovaly ochranu atletů před nákazou koronavirem. Navíc by kvůli pokračující pandemii bylo pro ně problematické cestování do Evropy, po němž by závodníci museli do karantény.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Jako první se rozhodli vynechat štafetový mítink v Polsku Australané. Naposledy se odhlásila Kanada. Důvodem je pokračující šíření koronaviru v Polsku a rizikové cestování kvůli pandemii. "Bezpečnost našich sportovců, trenérů a realizačního týmu je naší největší prioritou," uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel svazu Simon Nathan.

Počet nakažených v Polsku je podle něj neustále vysoký a Poláci silně doporučují, aby lidé omezili cesty na minimum. "Většina kanadského týmu není naočkovaná a totéž platí i pro většinu lidí, kteří se budou kolem závodu pohybovat. Proto je zvýšené riziko při setkávání s lidmi z celého světa. Víme, že tohle je nepříjemné rozhodnutí s ohledem na dopady, které může mít na olympijskou kvalifikaci, ale máme na srdci zdraví a bezpečnost našeho týmu," doplnil.

Po návratu z Polska by kanadští atleti museli do karantény a některým by hrozily problémy s návratem do Spojených států amerických na další trénink a závody. V podobné situaci by byly i další zámořské výpravy. Navíc existuje určitá nedůvěra vůči polským pořadatelům, protože po březnovém halovém mistrovství Evropy v Toruni se u několika desítek atletů prokázala nákaza koronavirem.

Na OH je kvalifikovaných osm nejlepších štafet z mistrovství světa v Dauhá. K tomu si zajistí místo národy, které skončí v první osmičce na World Relays a ještě neměly místo jisté. Zbytek do šestnácti účastníků v každé disciplíně se bude dobírat na základě výkonů. Neúčast řady silných týmů dává šanci na přímý postup těm ostatním včetně českého, který nasadí obě sprinterské štafety, mužskou čtvrtkařskou štafetu a smíšenou štafetu na 4x400 metrů.

Reklama

Související témata: