Hlavní obsah

Revoluce v atletice! O rekord může přijít i Šebrle. Je to nesmysl, běsní

Praha

Evropská atletická asociace (EAA) přichází s revoluční novinkou, která řádně zamíchá tabulkami s dosavadními nejlepšími výkony. Chce se totiž zbavit rekordů, nad nimiž visí možný stín porušení pravidel o dopingu. Pracovní skupina už stanovila nová pravidla, která budou vést k uznání rekordů. V ohrožení jsou i výkony českých sportovců.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý desetibojař Roman Šebrle razantně nesouhlasí s novinkou EAA.

Článek

Roman Šebrle, Jan Železný, Helena Fibingerová či Jarmila Kratochvílová. Tato čtveřice může přijít o svůj primát, protože jejich rekord nesplňuje nové požadavky Evropské atletické asociace.

Nová pravidla

Ta přišla s tím, že rekord bude platit, pokud budou dodržena následující pravidla. Rekord byl dosažen na schválených mezinárodních soutěžích, kde je zajištěna vysoká úroveň rozhodování a technického vybavení. Dvanáct měsíců před dosažením rekordu musí rekordman podstoupit daný počet dopingových kontrol. Závodník či závodnice také nesmí být nikdy během kariéry přistižena při dopingu a vzorek po rekordním výkonu musí být zachován deset let.

Komise navíc navrhla, aby byl sportovci rekord odebrán v případě pozdějšího dopingového provinění, i když to nemuselo přímo ovlivnit jeho rekordní výkon.

"Navrhujeme revoluční věc. Nejen proto, že mnoho evropských a světových rekordů bude muset být nahrazeno, ale také proto, že měníme koncept rekordů a chceme zvýšit standardy jejich uznání," uvedl prezident Evropské atletické asociace Svein Arne Hansen.

Šebrle nesouhlasí

Revoluční krok ale nenašel pochopení u českých rekordmanů. „Absolutní nesmysl. Jsem razantně proti. Celý život jsem hrál čestně, tak nevím, proč mám nyní pykat. Vůbec to nechápu. Ať udělají pravidla od určitého data, ale do budoucna, ne takto do minulosti. To by se mi sice taky nelíbilo, ale aspoň bych to chápal," řekl pro Sport.cz olympijský vítěz Roman Šebrle, který drží se ziskem 9026 bodů evropský rekord v desetiboji.

Ve stejné situaci jako on, jsou i další tři bývalí čeští atleti - oštěpař Jan Železný, půlkařka Jarmila Kratochvílová a koulařka Helena Fibingerová.

Krok správným směrem

EAA předloží své doporučení Mezinárodní asociaci atletických federací (IAAF) na srpnovém zasedání. "Budu je přesvědčovat, aby tyto návrhy přijali," uvedl Hansen, jenž má zastánce i v šéfovi světové atletiky Sebastianu Coeovi. "Líbí se mi to, protože to podtrhuje, že jsme zavedli kontrolní systémy a technologie, které jsou pevnější a jistější než před patnácti nebo i deseti lety," uvedl prezident IAAF Coe.

Plány na změny rekordních tabulek musejí schválit všechny kontinentální federace. "Budou atleti, aktuální rekordmani, kteří budou mít pocit, že historie, kterou budeme nově kalibrovat, jim něco bere. Ale myslím, že je to krok správným směrem, a pokud bude dobře organizován a strukturován, máme dobrou možnost získat v této oblasti zpět svou důvěryhodnost," řekl Coe.

Reklama

Související témata: