Hlavní obsah

Roste v Česku nástupkyně Kratochvílové? Radou od legendy se ale zatím řídit nechce

Michal OsobaSport.czPrávo

Poprvé v životě byla hostem tiskové konference. „Je to zvláštní, tolik lidí a foťáků,“ trochu nesměle se rozhlížela Lada Vondrová. Na rostoucí zájem si ale dvacetiletá dívka pocházející z vesničky Sedliště u Jimramova na Vysočině pomalu zvyká, vždyť letos se katapultovala mezi největší osobnosti domácí atletiky a hvězdy víkendového domácího šampionátu v Plzni.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Atletka Lada Vondrová si chce v Plzni výrazně vylepšit osobní rekord.

Článek

Právě tam před pěti lety absolvovala při mistrovství republiky svoji velkou atletickou premiéru. „To jsem byla spíš ještě fotbalistka na dráze než atletka,“ pousměje se bývalá mládežnická reprezentantka ve fotbale.

Tehdy v dresu klubu Atletika Polička běžela čtvrtku překážek, za vítěznou Denisou Rosolovou zaostala skoro o šest sekund, ale zlepšila si své maximum.

Foto: Ivana Roháčková

Lada Vondrová a její radost v Kladně po vítězství na 200 metrů.

„A najednou tam hlásili v rozhlase, že jsem splnila limit na dorostenecké mistrovství světa. My ani nevěděli, že se nějaké koná,“ usmívá se. V kolumbijském Cali pak udělala dalším osobním rekordem a třináctým místem výrazný krok ve svém přerodu v atletku.

Letos už je s časem na hladké čtvrtce 51,35 sekundy čtvrtou nejrychlejší na světě, a i když je statistika zkreslena okleštěnou sezonou, do širší světové špičky už se svěřenkyně Jaroslava Jóna připravující se v Pardubicích může směle počítat.

Důkazem jsou premiérové pozvánky na mítinky Diamantové ligy v Římě a Stockholmu. „Doufám, že opravdu budou, to by mě naštvalo, kdyby mě vzali a pak ty závody zrušili,“ přiznává mírnou obavu.

Nejprve ji ale čeká domácí vrchol. Cíl má jasný: prolomit hranici 51 sekund, ať už v sobotním rozběhu, či v nedělním finále. V historii se to povedlo jen pěti Češkám v čele s legendární Jarmilou Kratochvílovou. A právě ke dvojnásobné mistryni světa bývá Vondrová připodobňována, však i její trenér se kdysi učil u kouče Kratochvílové Miroslava Kváče.

K famózním výkonům světové rekordmanky na 800 metrů má Vondrová ještě daleko, ale její rozsah tratí od stovky po osmistovku dává na Kratochvílovou vzpomenout. A ta progres své možné nástupkyně pozorně sleduje. „Je to super paní, jezdím na soustředění do Čáslavi, tak mi občas něco poradí, řekne,“ líčí Vondrová.

Jen tu hlavní radu by nejradši neslyšela. „Říká, abych se věnovala osmistovce, ale to moc nechci brát v potaz,“ přiznává. Na této trati dokáže porazit všechny české specialistky, ale zatím si ji příliš nezamilovala. „Přijdu si na půlku moc mohutná. Ale je pravda, že mi prorokuje hodně lidí, že na ni časem budu muset přejít,“ připouští.

Reklama