Hlavní obsah

Šebrle se opět zranil a přijde o Götzis, možná i o Kladno

PRAHA

Desetibojař Roman Šebrle je opět zraněný, letos už podruhé. Zatímco na halovém mistrovství světa ve Valencii si s natrženým svalem nedělal velkou hlavu, tentokrát už je kvůli podobnému zranění jeho příprava na olympijské hry do Pekingu narušena víc. V každém případě nebude světový rekordman startovat na tradičním mítinku v Götzisu na konci května, otazník visí také nad jeho účastí v polovině června v Kladně.

Článek

Ve Valencii si Šebrle poškodil zadní stehenní sval při běhu na 60 metrů překážek a vyšetření odhalilo několik milimetrů dlouhou trhlinu. Nové zranění je na stejné, odrazové noze blízko předchozímu poškození a má podobný charakter, i když vyšetření na magnetické rezonanci údajně ukázalo, že je menšího rozsahu.

Šebrle odjel na soustředění do Jihoafrické republiky 2. dubna a měl se vrátit tento týden v pondělí. Doma je však už týden, poté co se zranil opět při tréninku překážek 18. dubna, bez jednoho dne šest týdnů po nuceném odstoupení ze závodu ve Valencii. Přitom právě měsíc a půl je podle lékaře Petra Sikory doba potřebná k absolutnímu zacelení rány. "Jenže Šéba už dva týdny před tím trénoval naplno, to zranění jsme neřešili," řekl ČTK kouč Dalibor Kupka.

Šebrle asi nebude muset splnit limit na OH

Zranění může mít souvislost s problémem ve Valencii, ale také nemusí. "Tři týdny měl volno, pak týden klusal. O noze nevěděl," řekl Kupka. Šebrle už před odjezdem do Afriky na začátku dubna tvrdil, že je úplně v pořádku. "Běhal v Africe ostré šedesátky, dělal starty," potvrdil Kupka, že předchozí zranění přípravu neovlivňovalo.

Mistra světa a olympijského vítěze může utěšit skutečnost, že zřejmě nebude muset splnit limit 8000 bodů, aby mohl startovat v Pekingu. Kritérium mezinárodní federace IAAF totiž splnil loni a od národního svazu by zřejmě dostal výjimku. "Myslím, že bychom ve spolupráci v Českým olympijským výborem k tomu kroku sáhli," řekl ČTK ředitel Českého atletického svazu František Fojt. "Nebudeme se snažit závodit v Kladně za každou cenu," prohlásil Kupka.

Příprava na olympiádu je nyní každopádně vážně narušena. Šebrle přijde o další týdny důležitých tréninků v roce, v němž podle svých slov může pomýšlet na olympijskou medaili naposledy. "Už to zranění z haly byla trochu brzda, teď je to trochu větší problém," přiznal Kupka. "Musí se znova čekat. Vůbec nevím, jak dlouho," dodal.

Šebrleho čeká za necelé tři týdny kontrolní magnetická rezonance, v případě absolutního zacelení rány začne opět trénovat. "Jinak ne, není radno riskovat," prohlásil trenér Kupka. Po zranění ve Valencii přitom desetibojař na kontrolní vyšetření nešel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.