Hlavní obsah

Na olympijskou místenku nedosáhla ani smíšená štafeta. Na Bahamách mají Češi ještě jednu šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Marná byla snaha českých štafet vybojovat si v bahamském Nassau účast na olympiádě v Paříži hned první den. Senzační bronzoví medailisté z loňského světového šampionátu v Budapešti ve smíšené štafetě skončili ve svém rozběhu čtvrtí, přímý postup si zajistily jen dva nejrychlejší týmy. Druhou šanci mají stejně jako ostatní česká kvarteta v neděli.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová

Čtvrtkařka Tereza Petržilková při tréninku na Bahamách

Článek

Oproti budapešťskému finále udělali trenéři při Světových štafetách v sestavě jednu změnu. Matěje Krska, jehož v přípravě omezovala achilovka, nahradil na prvním úseku překážkář Vít Müller. Po něm už následovali Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová.

Sestava tedy byla shodná s tou, která vloni vyhrála v Chořově Evropské hry, dopředu bylo avizováno, že právě smíšená štafeta má v sobotu prioritu oproti mužské a ženské.

Ve větrném počasí Müller předával čtvrtý v těsném kontaktu s nejlepšími. „Běželo se mi hezky, snažil jsem se držet krok s Francouzi,“ líčil na svazovém Youtube kanále. Petržilková se na seběhu dostala na druhé místo, ale na předávce byla opět čtvrtá.

„Já se nechala na začátku vyšpičkovat Francouzkou, která mě sekla hned po seběhu, mně to rozhodilo krok, zastavila jsem a znovu se rozbíhala, tam je obrovská ztráta,“ věděla.

Šorm zůstal čtvrtý, ale ztrátu nenavýšil. „V závěru mi překážel Kanaďan, ale povedlo se mi předat v kontaktu,“ popisoval. Vondrová se ve finiši na postupové příčky nedotahovala. „Asi jsem blbě takticky odhadla tempo na první dvoustovku. Chtěla jsem do nich jít, ale foukalo, tak jsem počkala, ale už jsem neměla sílu,“ litovala.

Češi doběhli v čase 3:16,56 s takřka dvousekundovou ztrátou na postupující Polsko a Francii, třetí skončila Ukrajina. Oproti národním rekordu z Budapešti byli pomalejší o více než čtyři sekundy, tento čas ale v Nassau pokořili jen Američané. V celkovém pořadí bylo Česko až šestnácté, v neděli přijde další pokus.

Ze 32 týmů má jistotu olympiády osm postupujících do finále, kde poběží o prémii 40 000 dolarů, zbylých 24 zemí se rozdělí do tří běhů a z každého postoupí opět dva nejrychlejší. Češi poběží ve druhém běhu, ze soupeřů byli v sobotu rychlejší jen Švýcaři. Oproti sobotním rozběhům smí každý tým udělat v sestavě maximálně jednu změnu. Pařížskou sestavu pak ještě doplní dva týmy s nejrychlejším časem do uzávěrky nominací.

Těžkou úlohu měli sprinteři na 4×100 m, které v rozběhu čekali úřadující světoví šampioni –Američané – s finišujícím trojnásobným mistrem světa z Budapešti Noahem Lylesem či olympijští vítězové z Tokia – Italové. Sestava Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Ondřej Macík doběhla v čase 39,31 sedmá, po celkovém 25. místě čeká i ji nedělní reparát.

„Byla tam velká rezerva na předávkách, musíme je vylepšit, čas je za očekáváním,“ hodnotil nejzkušenější z kvarteta Veleba. „V neděli se pokusíme o zázrak,“ slíbil finišman Macík.

Druhý rozběh čtvrtkařek byl jasnou záležitostí Irek a Britek, o další místa se za nimi bojovalo s více než šestisekundovým odstupem. Češky Lurdes Gloria Manuel, Marcela Pírková, Nikola Bendová a Barbora Malíková doběhly v čase 3:34,85 páté a celkově šestnácté, nejrychlejší z nich na svém úseku byla Pírková.

„Na protilehlé rovince docela prudce foukalo, tak jsem si musela v hlavě říct, ať nepálím za holkami, jinak mě to bude stát hodně sil,“ líčila Pírková.

Finišmanka Malíková reprezentační dres navlékla po třech letech, poprvé od olympijského Tokia. „Chystali jsme se v teple, na tohle počasí v kalhotkách nejsem zvyklá. Zadnímu stehennímu svalu se moc nelíbilo, ale věděla jsem, že Britka s Irkou jsou daleko, a zítřek bude tedy mnohem důležitější,“ vysvětlovala.

Daleko k postupu měla i mužská sestava Matěj Krsek, Jan Tesař, Michal Desenský a Pavel Maslák, český rekordman finišoval na sedmém místě rozběhu v čase 3:06,86, což znamenalo celkové 23. místo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.