Hlavní obsah

Bolest ustoupila, v Americe vyšli vstříc. Nejmladší česká olympionička je po třech letech zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na olympiádě v Tokiu byla jedinou českou teenagerkou. Hned po ní se čtvrtkařka Barbora Malíková přesunula za studiem do americké Virginie, sžívala se s novým prostředím, trápila s achilovkami. Po třech letech je zpět v reprezentačním dresu, o víkendu na Bahamách bude při Světových štafetách s parťačkami bojovat o olympiádu. O své cestě promluvila pro Sport.cz z kempu v Miami.

Foto: Virginia Tech Track & Field

Barbora Malíková zažila na univerzitě ve Virginii vydařenou halovou sezonu

Článek

Vloni jste na univerziádě vybojovala bronz, ale na reprezentační atletickou akci se vracíte po dlouhé době. Jaké to je?

Těším se, bude to zážitek. Takhle vyrovnané holky jsme měly ve štafetě naposledy, když běhaly Zuzka (Hejnová) a Denisa (Rosolová, nyní Helceletová), tak snad budeme reprezentovat kvalitně.

Na Bahamy se přesouváte ve čtvrtek, teď jste na tréninkovém kempu na předměstí Miami, kam jste se připojila později. Kvůli studijním povinnostem?

Přesně tak, byla bych tu delší dobu, i když bych neměla svůj sparing, ale s holkama by to byl kvalitní trénink. Jenže se školou by to nešlo, dneska (ve středu) mám dva testy a jednu důležitou prezentaci, ve škole dokončujeme semestr, je toho hodně. Tak jsem ráda, že mi učitelé umožnili mít prezentaci online a mohla jsem z Blacksburgu sem odletět později.

Studujete průmyslový design, co budete prezentovat?

Byl to docela velký šestitýdenní projekt, květináč na klíčky. Ale tím bych měla mít pro tento semestr to nejdůležitější hotovo a nebudu muset sedět osm hodin denně u počítače…

Jaké tréninkové podmínky na kempu na Floridě máte?

Stadion je super, hotel taky, jen jídlo je takové zajímavé, ale naštěstí jsou kolem restaurace a i do obchodu s potravinami to máme pěšky pár minut.

V plánu byl i interní závod, který měl napovědět, kdo z váš poběží na Bahamách v sobotu smíšenou štafetu a kdo ženskou štafetu. Jak dopadl?

Potvrdil, že jsme tu čtyři pět vyrovnaných holek, ty časy byly celkem kvalitní. Co se týče nominace, u kluků nevím, u holek by měla běžet mix Lada (Vondrová) a pak podle podmínek buď já, nebo Terka (Petržilková).

Foto: Virginia Tech Track & Field

Čtvrtkařka Barbora Malíková při univerzitních závodech.

Platí tedy plán, že v sobotních rozbězích, z nichž si celkem osm týmů zajistí olympiádu, bude mít prioritu smíšená štafeta a v neděli, kdy půjde o šest dalších postupových pozic, ženská a mužská?

Takový je plán, i když to může ovlivnit i složení rozběhů.

Světové štafety jste jako benjamínek zažila už před třemi lety v polském Chořově stejně jako třeba Lada Vondrová a Matěj Krsek. Stejně jako oni si vybavíte hlavně zimu?

Tam byla totální kosa… To snad teď nehrozí, i na začátku sezony by mělo být na Bahamách teplo, snad také organizace bude fajn.

Přes svůj mladý věk jste si prožila už dost zdravotních trablů, zejména s achilovkami. Do olympijské sezony vstupujete zdravá?

Všechno je v cajku. Každý má nějaké bolístky, tady je tvrdé mondo, na něm se snažím moc neběhat, protože to achilovky nemají úplně rády, ale jinak je všechno v pohodě.

Jak se vám povedlo dát achilovky zase v rámci možností do pořádku? Před dvěma lety jste kvůli nim ukončila předčasně sezonu, nemohla jste běhat bez bolesti.

Bylo to strašně složité a pořád je to v procesu. Ke konci sezony bývají unavené, musím se o ně starat víc než běžní lidé. Změnila jsem boty, vložky do nich, dvakrát denně je protahuju, dělám aktivační cvičení. A sprinterské tretry jsem tu měla jen na ten testovací závod, snažím se běhat co nejvíc v botách a na trávě a nohám odlehčovat.

Na sociálních sítích jste nastínila plán stlačit svůj čas opět pod 52 sekund, což se vám povedlo naposledy právě před třemi lety. Vracíte se tedy do formy z olympijského roku?

Při tom testu jsem běžela z osmé dráhy a na stopky mi změřili 51,8, takže by to mohlo být dobré. I v halové sezoně jsem běžela 52,56, což byl také příslib.

Jak velkým hnacím motorem jsou hry v Paříži? Jednu olympiádu jste zažila, ale v době covidu to v Tokiu nebyla ta pravé olympijská atmosféra…

Bylo by to super. Ale ta příprava je teď hodně jiná. Tehdy čím víc jsem trénovala, tím víc jsem se posouvala. Teď když mám méně běhání a víc volna na rehabilitaci, běhám rychleji, protože achilovky drží. Jde o to najít balanc, což se mi teď daří. Nesmím být nedočkává.

Jak těžké je hledat balanc, když jste se rozhodla připravovat na dálku pod svou dlouholetou trenérkou Jana Gellnerovou z Opavy, která vás při trénincích nevidí?

Když jsem byla v Česku, trenérka mi psala tréninky a já do toho občas kecala. Teď si je píšu já a trenérka k nim má komentáře. Nějak to dáme dohromady, ale když mě nevidí, byla by hloupost psát tréninky naslepo, abych pak přišla na stadion, třeba se necítila dobře, tak už to nezmění, když je v jiném časovém pásmu. Je to založené hodně na důvěře a já se snažím poslouchat své tělo.

Zmínila jste sparing, máte tedy kluka, který je vám při trénincích k dispozici?

Na škole věděli, že tam jsou buď holky, které běhají krátké sprinty, nebo pak od osmistovky výš a já jsem někde mezi. Tak mi dovolili sparing, akorát to musí být zapsaný atlet, takže mám na sebe zapsaná na univerzitě dvě atletická místa. Tím si na sebe vytvářím trochu i tlak, ale zatím se daří, tak to dává smysl.

Od roku 2021 se konkurence na čtvrtce v Česku hodně posunula, k vám a Ladě Vondrové přibyly hlavně Tereza Petržilková a Lurdes Gloria Manuel. To je velké plus pro štafetu, ale individuálně je pak složitější nominace na velké akce.

Já jsem ráda, že atletika je vidět, když se budeme předbíhat, bude nás to motivovat. Je to lepší pro všechny, i když na mistrovství Evropy jsou tři místa na zemi, a i když splním limit a budu za holkama, individuálně tam nepoběžím…

Mistrovství Evropy se kryje s univerzitním šampionátem NCAA, což do Říma nepustí třeba výškařku Báru Sajdokovou. Vy byste mu dala přednost?

Nebudu v létě absolvovat univerzitní sezonu, tak jsme se dohodli s trenéry. S individuálním startem by to spojit šlo, ale když chci být ve štafetě, jsou tu Bahamy, pak mistrovství Evropy, a to by nešlo skloubit. Šéftrenér na škole mě podpořil, že mi nebude v boji o olympiádu bránit.

Takže se rovnou z Baham přesunete domů?

Semestr teď končí, do 8. května musíme mít testy. Mohla bych se vrátit ještě sedmého, ale to moc nedává smysl, tak se vrátím s českou výpravou. Normálně se vracím jen s batohem, ale to bych deset dnů v Miami nezvládla, tak jsem vzala i kufr. (úsměv)

Kolik studia vám zbývá? Platí plán pokračovat v USA s magisterským studiem architektury?

Ještě mi zbývá rok, bylo by fajn pokračovat. Ale musím se dostat na školu, ráda bych se podívala i na jiný kampus, i když bych se nebránila pokračovat na Virginia Tech, kde je architektura kvalitní. Ale proč nemít otevřených víc dveří.

Do USA vyráží studovat čím dál českých atletů, chtějí po vás rady?

Poslední dobou už tolik ne, ale před dvěma lety se mi ozývali s dotazy, jaké to tu je, na co si dát pozor. Ráda jsem poradila, aby třeba vychytali chyby, co jsem dělala na začátku já.

Související témata:
Studium v zahraničí
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články