Hlavní obsah

Smutná premiéra: mistrovství světa bude poprvé bez českých desetibojařů

Praha

Výstavní disciplína tuzemské atletiky letos při mistrovství světa nemusí české fanoušky příliš zajímat. Poprvé v historii se totiž bude o medaile v desetiboji na světovém šampionátu bojovat bez české účasti.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Dvořák v roli šéftrenéra žádného desetibojaře na MS nominovat nemohl.

Článek

Definitivně jasno o tom bylo po pondělním zveřejnění nominace na šampionát v Moskvě. Bývalý světový rekordman Roman Šebrle letos ukončil kariéru a jeho možnému nástupci Adamovi Sebastianu Helceletovi vystavilo v nadějně rozjeté sezóně zranění kotníku stopku.

Operace nutná není

„Byl jsem na vyšetření v Motole, které mohlo být i předoperační. Nakonec jsme se dohodli, že k zákroku nedojde, snad to nebude tak vážné,“ hlásil Helcelet, jenž se zranil minulý týden při tyčkařském tréninku.

„Jak jsem nohama dopadl do doskočiště, něco se tam zmáčklo a natrhl se mi vaz. Hned jsem věděl, že to je zlé, kotník rychle natekl,“ přiznával jednadvacetiletý desetibojař, jenž v červenci vybojoval bronz na mistrovství Evropy do 23 let.

Absence svých nástupců mrzí i trojnásobného mistra světa Tomáše Dvořáka, nyní reprezentačního šéftrenéra. „Je mi to líto z tohohle pohledu, ale i za Adama, který vloni chyběl na olympiádě a teď si účast vybojoval a nemůže jet,“ říkal Dvořák na adresu svého bývalého svěřence.

Na přenosy se dívat nebude

Vloni Helcelet nejel do Londýna, když měl horší nominační výkon než Šebrle, který poté olympijský desetiboj nedokončil. „To mě to štvalo, ale aspoň jsem byl zdravej. Teď je to horší, nevím, co kotník udělá, jak dlouho mě bude bolet,“ krčí rameny Helcelet, jenž ukončil celou sezónu.

„Na mítink do Talence už nepojedu, chci se dát do kupy,“ ujišťuje. Přenosy z Moskvy si radši nechá ujít. „Asi by mě vytáčelo sedět doma a dívat se,“ přiznává.

Čeští desetibojaři na MS
Helsinky 1983: 13. M. Machura
Řím 1987: 16. Valenta
Tokio 1991: 4. Změlík
Stuttgart 1993: 10. Dvořák, Změlík nedokončil
Göteborg 1995: 5. Dvořák, 15. Změlík, 16. Poděbradský
Atény 1997: 1. Dvořák, 9. Šebrle, Změlík nedokončil
Sevilla 1999: 1. Dvořák, Šebrle nedokončil
Edmonton 2001: 1. Dvořák, 6. Ryba, 10. Šebrle
Paříž 2003: 2. Šebrle, 4. Dvořák
Helsinky 2005: 2. Šebrle, 8. Dvořák
Ósaka 2007: 1. Šebrle, 20. Karas
Berlín 2009: 11. Šebrle
Tegu 2011: 13. Šebrle

Reklama

Související témata: