Hlavní obsah

Soud zasáhl! Semenyaová přijde o MS

Švýcarský soud obnovil platnost pravidla mezinárodní federace IAAF, podle něhož nesmějí atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu závodit na středních tratích bez hormonální léčby. Dvojnásobná olympijská vítězka Caster Semenyaová, jež je nejznámější ženou, které se pravidlo týká, se léčbě podrobit odmítá. Nebude tak moci v září na mistrovství světa v Dauhá obhajovat zlato v běhu na 800 metrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Caster Semenyaová na archivním snímku během Kontinentálního poháru v Ostravě.

Článek

"Jsem hodně zklamaná, že nebudu moci obhajovat svůj tvrdě vybojovaný titul. Neodradí mě to ale od toho, abych pokračovala v boji za lidská práva všech atletek, kterých se to týká," uvedla v prohlášení svých právníků Semenyaová.

Pravidlo IAAF vstoupilo v platnost 8. května, týden poté, co Sportovní arbitrážní soud pro sport (CAS) zamítl odvolání Semenyaové. Hvězdná jihoafrická atletka se následně obrátila na švýcarský soud, jenž 3. června platnost pravidla pozastavil. Proti tomu se zase v závěru června odvolala IAAF.

Soud dnes oznámil, že po vyslechnutí protistrany, tedy IAAF, ruší své původní provizorní rozhodnutí o odložení platnosti pravidla. O stížnosti samotné soud ještě nejednal. "Toto procedurální rozhodnutí nemá žádný vliv na odvolání samotné. Budeme pokračovat a bojovat za Casteřina základní lidská práva. Závod se vždy rozhoduje až v cíli," řekla právnička Dorothee Schrammová, jež vedla odvolací proces Semenyaové.

Trojnásobná mistryně světa Semenyaová v době, kdy mohla startovat, vyhrála suverénně v čase 1:55,70 osmistovku na Diamantové lize ve Stanfordu. Už dříve uvedla, že se na MS představí pouze na své parádní distanci 800 metrů, a vyloučila změnu disciplíny. Pravidlo IAAF platí na tratích od 400 metrů po míli.

Její případ se táhne už deset let. Muskulatura a výkony Semenyaové vzbuzovaly od počátku pochybnosti, zda je ženou. Podrobila se lékařským vyšetřením a testům, jež podle médií ukázaly, že je intersexuální. Následně musela podle pravidla IAAF užívat léky na snížení hladiny testosteronu, což mělo na její výkonnost negativní vliv. V létě roku 2015 bylo původní pravidlo IAAF zrušeno. Novou reguli o hormonální léčbě představila IAAF loni v dubnu a po roce po rozhodnutí CAS vstoupilo v platnost.

Reklama