Hlavní obsah

Soutěž? Spíš boj o přežití. Ani extrémní podmínky sérii českého esa neukončily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pošesté vládl Jakub Vadlejch oštěpařské soutěži při Memoriálu Josefa Odložila. Tentokrát v bezkonkurenčně nejhorších podmínkách, jak můžete vidět i na následujícím videu. Nad pražskou Juliskou se strhl neustávající prudký liják, a tak svěřenec Jana Železného raději poslední dva pokusy vynechal. Výkon 82,55 m na vítězství s přehledem stačil, nikdo další osmdesátku nepřehodil.

Jakub Vadlejch chtěl hlavně přežít ve zdraví. Víc než déšť mu vadila zima. Určitě mi to sebralo hodně metrů! Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kdy jste naposledy zažil při závodě podobnou průtrž mračen, která v průběhu soutěže ještě zesilovala?

Zrovna jsem nad tím přemýšlel. Asi před šesti lety ve Finsku, kde jsem byl také ve skvělé formě. Ale tohle bylo ještě možná horší.

V čem byl silný liják nejvíce nepříjemný?

Určitě nikdy nepomůže a na výkonu ubírá, ale mně nejvíc vadilo, že byla zima.

Jak jste se s chladem mezi pokusy srovnával?

Snažil jsem se mít oblečených co nejvíc vrstev, měl jsem na sobě snad čtyři. A snažil jsem se nabudit, že to tam je a podmínky mi tolik neubírají. Nakonec jsem usoudil, že to nemá smysl a hlavní je přežít ve zdraví.

Nebál jste se i nějakého podklouznutí a zranění při rozběhu?

Mám docela ostré hřebíky, v tom problém nebyl. Ale spíš jsem se těšil, že hodím dlouhé metry.

Podle úvodních dvou závodů sezony máte formu výbornou.

Cítil jsem se právě parádně, což podle výsledku nevypadá, ale okolnosti nám nepřály. Šesté vítězství tady na mítinku je skvělé, ale dneska to byl opravdu spíše boj o přežití než soutěž, kde by se ukázala nějaká forma.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jakub Vadlejch na Memoriálu Josefa Odložila.

Takže výkon za 82 metrů berete?

Není to žádná vzdálenost, ale ani nic, za co bych se měl v těchto podmínkách stydět. Doufám, že mi to počasí sebralo spoustu a spoustu metrů. (úsměv)

Kde je budete chtít předvést?

Za týden mám jeden z největších oštěpařských závodů v roce v Turku a hned o čtyři dny později v Kuortane, což je také legendární oštěpařský mítink. Čekají mě další velké výzvy, těším se na ně.

Reklama

Související témata: