Hlavní obsah

Špotáková chce z MS medaili, ale nemá ráda bronz

PRAHA

Třetí místa nemá Barbora Špotáková ráda, ale z mistrovství světa chce medaili. Takové jsou sny české oštěpařky před pondělním odletem do Ósaky. Vicemistryně Evropy je druhá v letošních světových tabulkách a jejími hlavními soupeřkami na šampionátu v Japonsku budou letos famózní Christina Obergföllová a její krajanka z Německa Steffi Neriusová. Právě s tou by nerada Špotáková prohrála.

Článek

Neriusová totiž vyhrála před Špotákovou loňské mistrovství Evropy o 18 centimetrů, o víkendu v Bochumi českou rekordmanku porazila o 19 cm. "Rozhodně jí tohle chci vrátit," tvrdila Špotáková na středeční tiskové konferenci odhodlaně. Evropská rekordmanka Obergföllová je, zdá se, velkou adeptkou na zlato. "Ale o víkendu nebyla tak suverénní, bude na ní velký tlak a toho by se dalo využít," naznačila Špotáková, že ani boj o zlato nevzdává.

Ubyla jí velká soupeřka, světová rekordmanka Osleidys Menendézová z Kuby, což se dozvěděla od trenéra Michala Pogányho. "Trénovala jsem v Nymburce a zdálky hulákal Pogány, to se nedalo přeslechnout. Ona ale letos soupeřkou nebyla, viděla jsem ji házet v Lausanne, kde se dost trápila. Vypadalo to jasně, že letos daleko nehodí. Za velkou soupeřkou jsem ji nepovažovala, Němky jsou největší soupeřky," upozornila.

Loket už jí nebolí

V letošní sezóně podává vyrovnané výkony, naposledy hodila právě v Německu 64,49 metru. "A to jsem házela z plného tréninku. Takový závod jsem dlouho neměla, ten výkon je na to velice dobrý," pochválila se. Menší problém s loktem měla v polovině července na mítinku v Lausanne. "Bylo to dané únavou, po rehabilitaci a odpočinku se loket uklidnil. V Německu jsem šla šest pokusů naplno bez bolesti. To je pozitivní," řekla a symbolicky zaťukala na dřevo.

Odpočívala mimo jiné i dvakrát i na Slapech a navštívila koncert Tří sester. "Bylo to příjemné, dobré počasí, perfektní voda, koncert skvělý. Já na takové akce nemám čas, dost se mi to líbilo," vzpomínala.

Nesmí však zapomenout na školu, ještě v pondělí před odletem ji čekají dvě zkoušky na vysoké škole zemědělské. "Bohužel mi zase ujel vlak, nevím, jak se to stalo," usmívala se. "Ale zase člověk nemyslí pořád jen na atletiku. Ale radši o tom nebudu mluvit, vyvolává to úsměvy," culila se.

Chce poznávat japonskou kulturu

Raději si koupila japonského průvodce a hodlá poznávat tamní kulturu. "Je tak odlišná, že to stojí za to, asi budeme kulit oči. Rozhodně se něco japonsky naučím," pravila. Už navštívila Korejskou republiku i Chile. "Na to ráda vzpomínám," povídala. "Mně stačí nasávat tu atmosféru a člověka to zabaví, nemusí si hledat jinou zábavu," řekla.

Když přemýšlí o cestě do Japonska, dělá jí starosti limit 20 kilogramů na zavazadlo. "To je tvrdá norma," prohlásila. Do tašky se jí však zřejmě vejde i tradiční maskot lemur. "Už má kamaráda, takže možná pojedou oba," prozradila.

Přímo do Ósaky poslě Špotákové firma Nike nové tretry šité přímo na míru. "No, zrovna teď jsem si jedny roztrhala, jsou na vyhození," prozradila Špotáková. "Vypadá to, že mám tretry na jedno použití," krčila rameny. "Ale je to dobré vědět, aspoň si tam vezmu dvoje a nic mě nezaskočí," doplnila.

Reklama

Související témata: