Hlavní obsah

Špotáková dál září, metry by ale chtěla ještě přidat. Dlouhý hod snad přijde včas, říká

Praha

Čtrnáctiměsíční syn Janek ještě neviděl svou maminku prohrát. Oštěpařka Barbora Špotáková po mateřské pauze nastoupila na vítěznou vlnu a žádné ze soupeřek se ji nedaří z ní sundat. K jedné loňské výhře přidala pět letošních. Šest vítězství za sebou? Takovou šňůru nezažila ani při svých zlatých olympijských sezónách 2008 a 2012. Pravda, letos bojuje svěřenkyně Jana Železného s o něco slabší konkurencí.

Foto: Jean-christophe Bott, ČTK/AP

Česká oštěpařka Barbora Špotáková na mítinku Diamantové ligy v Lausanne.

Článek

Největší rivalky Maria Abakumovová a Christina Obergföllová následovaly jejího příkladu a vybírají si mateřskou přestávku, ale další soupeřky Špotákové naznačily, že ani letos jí nebudou dávat vítězství zadarmo. Třeba Němka Linda Stahlová, jíž v New Yorku uletěl oštěp na stále platný nejdelší hod sezóny 67,32 m. Jenže ve vzájemných soubojích si Špotáková dál drží neporazitelnost a ze všech oštěpařek předvádí nejvyrovnanější formu.

Po pěti ze sedmi bitev oštěpařek v Diamantové lize vede pořadí s dvoubodovým náskokem před Slovinkou Martinou Ratejovou, a to Špotáková absolvovala jen tři mítinky. Takový byl ostatně její plán: se starty po narození syna šetřit. Ubrat ji přiměla i červnová nepříjemnost se zánětem slepého střeva, který ji připravil o start na Zlaté tretře.

Vítězná série Barbory Špotákové v roce 2014
5. června Řím
Diamantová liga 66,43
9. června Praha
Odložilův memoriál 64,08
21. června Braunschweig
ME družstev 65,57
3. července Lausanne
Diamantová liga 66,72
18. července Monaco
Diamantová liga 66,96

„S body do Diamantové ligy jsem spokojená a pokračuju v misi, kterou jsem si pro letošek naplánovala," mohla spokojeně prohlásit po pátečním triumfu v Monaku. Své letošní maximum si posunula už na 66,96 m, světová rekordmanka ale pomýšlí ještě dál. „Trochu jsem cítila, že mám na víc, ale věřím, že dlouhý hod letos přijde v pravý čas," uvedla.

Kdy má přijít pravý čas, je zjevné. Čtrnáctého srpna, kdy je v plánu finále ME v Curychu. A kontinentální zlato je poslední, které Špotákové ve sbírce úspěchů chybí.

Základní předpoklad v podobě dobrého zdravotního stavu zatím platí. „V pátek jsem měla v závěrečném pokusu na paměti, že před mistrovstvím Evropy v Barceloně 2010 jsem právě v Monaku moc chtěla hodit v poslední sérii daleko a zranila si loket," připomněla. „Teď jsem odjela zdravá, a to je před blížícím se šampionátem dobrá zpráva," pochvalovala si.

Reklama

Související témata: