Hlavní obsah

Sprinter Ujah dostal za doping na olympijských hrách trest na 22 měsíců

Britský sprinter Chijindu Ujah dostal za pozitivní dopingový test na loňských olympijských hrách zákaz startu na 22 měsíců. Trest pro osmadvacetiletého běžce dnes oznámila Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Ujah pomohl v Tokiu vybojovat štafetě na 4x100 metrů stříbrné medaile, o které Britové kvůli jeho dopingu přišli už dříve

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ujah odevzdal v Tokiu vzorek, který obsahoval zakázané látky ostarin a S-23, což jsou selektivní modulátory receptoru androgenu (SARM) a pomáhají při tvorbě svalové hmoty. Mají tak podobné účinky jako steroidy.

Doping potvrdila loni v září i analýza B vzorku a v únoru Sportovní arbitrážní soud rozhodl, že Ujah i jeho kolegové ze štafety Nethaneel Mitchell-Blake, Richard Kilty a Zharnel Hughes musejí vrátit stříbrné medaile. Za vítězné Italy se posunuli Kanaďané a bronz získali čínští sprinteři.

Ujah, který má ve sbírce zlato ve štafetě z mistrovství světa 2017 v Londýně, nesmí závodit do 5. června 2023.

Tříletý trest za doping uložila AIU keňskému vytrvalci Philemonu Kacheranovi. Mimosoutěžní kontrola z letošního dubna odhalila u třicetiletého běžce uměle zvýšenou hladinu testosteronu. Kacheran byl loni třetí v maratonu ve Valencii v osobním rekordu 2:05:17. V roce 2019 asistoval jako jeden z vodičů keňské hvězdě Eliudu Kipchogemu ve Vídni při úspěšném pokusu o prolomení dvouhodinové hranice v maratonu, který nebyl v souladu s atletickými pravidly.

Reklama

Související témata: