Hlavní obsah

Staněk vládne Evropanům. Zakázaný vstup? Musím si zvyknout

Halová sezona už se rozjíždí po celé Evropě, ale žádný koulař zatím nepředvedl výkon jako Tomáš Staněk při sobotní Jablonecké hale. Mocným řevem doprovodil kouli, která doletěla na 21,43 m, což je výkon, jenž standardně stačí na medaili z halového ME. To letošní hostí v březnu Istanbul a Staněk bude obhajovat zlato, byť nemá ideální podmínky k přípravě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Staněk měl důvod ke spokojenosti.

Článek

Pocítil to ostatně i v Jablonci, kde pořadatelé nachystali upravený koulařský kruh. „Udělali nový povlak, aby zahladili díry po tretrách, a byl podstatně rychlejší. To mě trochu vytrápilo, musel jsem se uklidnit, abych zapsal hezký pokus,“ vysvětloval.

Jeden z jeho pokusů skončil v ochranné síti u sektoru, v dalším mu koule spadla přímo do kruhu. V nafukovací hale na pražském Strahově, kde se jako závodník USK připravuje, je totiž jiný typ kruhu, pomalejší. „Máme ten, na kterém se na velkých soutěžích nezávodí,“ líčí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Koulař Tomáš Staněk na mítinku v Jablonci nad Nisou.

V Praze ale rychlý kruh je. V pražské Stromovce, domově atletů Olympu. A vedení oddílu není nakloněno tomu, aby se v jedné ze tří českých plnohodnotných hal připravovali zástupci dalších klubů, byť reprezentanti. Dukla si vyjednala alespoň omezený počet atletů, Staněk a spol. mají smůlu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Staněk měl v Jablonci důvod ke spokojenosti.

„Když jsem byl na Dukle, tak jsem se tam také nedostal, pak bylo období covidu, to člověk pochopil, že ho tam nepustí. A teď je to zakázané,“ krčí český rekordman rameny. Ředitel Olympu Michal Volf v České televizi navrhl, aby by ti, kteří chtějí halu využívat, do jeho rezortního centra přestoupili, na což nelibě reagovala na sociálních sítích řada atletů.

„Co na to říct. Nevím, jestli takhle lovit… Přijde mi hloupé, aby někdo přecházel jen proto, aby si zaházel v kruhu, musela by přejít celá skupina s trenérem, je to velký krok,“ reagoval Staněk.

A tak mu zřejmě nezbude než rychlejší kruh testovat dál jen při závodech. „Musím si zvyknout a házet dál svoje. Silově i technicky to vypadá v tréninku dobře,“ pochvaluje si 31letý silák, který se představí v sobotu v Kladně a další týden v Nehvizdech.

Reklama

Související témata: