Hlavní obsah

Století Zátopkových. Nejslavnější český sportovní pár? Skromný i zábavný

Nikdo to tehdy pochopitelně nemohl tušit, ale 19. září 1922 se stalo jedním z nejvýznamnějších dat historie českého sportu. Přesně před sto lety se totiž ve stejný den narodili Dana Ingrová a Emil Zátopek. Dvojice, jejíž životní cesty se později spojily a doma si mohla hýčkat pět zlatých a celkem sedm olympijských medailí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Dana a Emil Zátopkovi před svojí fotografií

Článek

Na Pražském hradě sídlil prezident Masaryk, na východě se rodil Sovětský svaz, v Egyptě byla zrovna otevřena Tutanchamonova hrobka. A v Kopřivnici se do nemajetné rodiny Zátopkových narodilo sedmé z osmi dětí. „Všechna obyčejná jména už byla v rodině vyčerpána, dostal jsem z nouze pěkné francouzské jméno Emil,“ vtipkoval.

Lásku k běhu si vypěstoval při studiích na Baťově škole. V roce 1945 se při závodech ve Zlíně dal do řeči s oštěpařkou a bývalou házenkářkou Ingrovou a rychle zjistili, že je pojí víc než jen stejné datum narození. O tři roky později se vzali po Zátopkově parádní sezoně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Na olympiádě v Londýně finští favorité na desítce v horkém odpoledni vadli, vytrvalec přezdívaný Česká lokomotiva si doběhl pro zlato, v deštivém počasí přidal stříbro na pětce.

Památné okamžiky nejslavnějšího českého páru se odehrávaly před sedmdesáti lety v Helsinkách. Na desítce byl Zátopek hlavním favoritem, držel světový rekord, obhajoval zlato. A úspěšně! Pak přišla pětka. Nádherný souboj, který si vysloužil označení Závod století. Zátopek se probil v posledním kole vpřed z chvostu čtyřčlenné skupinky až k triumfu.

Stejný den bylo na programu finále oštěpařek. „Já šla do šatny, že podle řevu poznám, jestli Emil vyhrál,“ líčila Dana Zátopková. Nepoznala. „Na chodbě jsem viděla sovětského kouče a ptala se, kdo vyhrál. Koukal na mě jak na blázna, že jsem se nešla podívat,“ smála se.

Foto: RunCzech

Památný Zátopkův finiš na olympijských hrách 1952 v Helsinkách.

„Pak jsem ve dveřích potkala Ťopka a říkala, ať mi půjčí medaili pro štěstí,“ vyprávěla. Cenný talisman se osvědčil. Hned v první sérii Zátopková hodila osobní i olympijský rekord 50,47 m. „Teď mi můžeš medaili vrátit, když už máš své zlato,“ vítal čerstvou šampionku její muž.

Novinářům pak líčil: „Myslím, že jsem ji svým vítězstvím inspiroval.“ Když jeho slova Zátopková zaslechla, naoko partnerovi vyčinila: „Jen běž a zkus inspirovat jinou, jestli ti taky hodí oštěpem za padesát metrů.“

Za tři dny se běžel maraton, Zátopkův premiérový. A v bráně u charakteristické věže na Olympijském stadiónu v Helsinkách se objevil s typicky křečovitou grimasou a lehce nakloněnou hlavou první a diváci ve stoje skandovali: „Zátopek, Zátopek.“

Jeho vítězný výkon měl hodnotu 2:23:03, a tak nejen, že vybojoval tři zlaté medaile, ale ve všech disciplínách vylepšil olympijské rekordy! „Už i vrátný nám říkal, že snad není možné, kolikrát už slyšel českou hymnu,“ vzpomínala s úsměvem Zátopková.

Fotografie polibku dvou olympijských vítězů pak obletěla celý svět. S olympijskými hrami se Zátopek rozloučil v Melbourne 1956, jeho žena ještě v 38 letech přidala stříbro o čtyři roky později v Římě.

Děti neměli

Na slávu si nikdy nepotrpěli, zůstávali skromní. Potomky neměli, občas z toho Zátopkovou přepadaly drobné chmury. „Copak myslíš, že lidstvo vymře, když my dva nebudeme mít děti?“ uklidňoval ji manžel, jehož život byl protkán i několika přinejmenším kontroverzními politickými postoji.

Po jeho smrti v roce 2000 si Zátopková část popela odsypala do džbánku, aby měla Ťopka, jak ho přezdívala, stále u sebe. Sama pak udivovala svojí energií, vitalitou a optimismem až do svých 97 let.

Reklama