Hlavní obsah

Symbolická rozlučka? Kdepak, Špotáková může útočit na titul. Velká soupeřka odpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po povedené rozlučce s ostravskou Zlatou tretrou si oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková naplánovala loučení i s domácím šampionátem, na nichž už posbírala patnáct titulů. A není vyloučeno, že o víkendu na zrekonstruovaném stadionu Míru v Táboře zaútočí na další.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek

I proto, že současná česká jednička Nikola Ogrodníková kvůli drobnému zranění, které by nemělo ohrozit její účast na MS, domácí šampionát vynechá. A Špotáková už v Ostravě avizovala, že soupeřkám ani v domácí nabité konkurenci nedá nic zadarmo...

Pro mistrovství světa splnili ostrý limit oštěpař Jakub Vadlejch, koulař Tomáš Staněk, mílařka Kristiina Mäki a tyčkařka Amálie Švábíková. Všichni se představí i v Táboře, kde se bude bojovat i o místa ve štafetách na 4x400 m mužů či smíšené štafetě. Další atleti se nominují na základě světového rankingu, který se uzavře v neděli.

Taháky víkendu
Sobota
14.20 výška Ž (Hrubá). ČT sport živě od 17.00 do 19.10.
Neděle
13.20 oštěp Ž (Špotáková, Tabačková, Gillarová), 13.50 tyč Ž (Švábíková), 14.10 400 m př. Ž (Jíchová), 14.25 400 m př. M (Müller), 14.35 koule M (Staněk), 14.40 400 m Ž (Vondrová, Petržilková), 14.50 400 m (Krsek, Šorm), 15.10 800 m M (Šnejdr), 15.40 dálka M (Juška), 15.55 oštěp M (Vadlejch), 16.00 1500 m (Mäki). ČT sport živě od 14.00 do 17.00.

„Můj odhad je, že do Budapešti odcestuje mezi 20 a 22 atlety," říká šéftrenér Pavel Sluka. Z reprezentačních stálic kvůli zranění ztratili šanci se nominovat oštěpař Vítězslav Veselý a překážkář Petr Svoboda.

Dobré postavení v žebříčku má dálkař Radek Juška, který v Novém Městě nad Metují poprvé v sezoně překonal osmimetrovou hranici. V Táboře by rád na tento výkon navázal. „Osm metrů by bylo fajn. Pomýšlíme na ostrý limit na mistrovství světa (825). Minimálně bychom chtěli, aby padla osmimetrová hranice a připsal jsem si sto bodů za vítězství," líčí.

Švábíková by v Táboře chtěla navázat na vystoupení na Zlaté tretře, kde si posunula venkovní maximum na 464 centimetrů. „Chtěla bych se pokoušet o hranici 470. Na tréninku se zaměřujeme na vyladění formy a rozvoj rychlosti. Když mám dobrou rychlost v rozběhu, tak na té tyči umím hezky pracovat," řekla.

Na neděli už je hlavní tribuna vyprodaná, na sobotu zbývala zhruba stovka lístků, vstupenky ke stání budou k dispozici na pokladnách stadionu.

Reklama