Hlavní obsah

Žena porodí a zaběhne rekord? Štvalo mě, že mi to podsouvali. Mäki o dřině i lepším spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno mistrovství republiky nestačí, běžkyně Kristiina Mäki si střihne hned dva šampionáty. Během pouhých tří dnů! Příští pátek si zaběhne patnáctistovku v Lahti na mistrovství svého rodného Finska, pak se přesune do Tábora, kde v neděli poběží svoji parádní trať na šampionátu země, již reprezentuje.

Kristiina Mäki se zapojila do přípravy kolekce pro olympiádu v Paříži. Jaký kus oblečení si vynutila? Video: Sport.cz

 
Článek

„Dvojí šichta. Po devíti letech dali oba na jeden víkend. Tak to bude aspoň dobrý trénink směrem k mistrovství světa na víc startů v pár dnech,“ plánuje 31letá rekordmanka obou zemí.

Do nelehkého dvojboje se pustí povzbuzena závodem na Diamantové lize v Chořově, kde čas 4:03,27 byl jejím druhým nejrychlejším v životě, navíc ostrým limitem pro mistrovství světa v Budapešti. Rychleji zvládla 1500 metrů jen při památném postupu do finále tokijské olympiády.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Kristiina Mäki na tiskové konferenci k roku do olympijských her.

Tehdy byla pouhých sedm měsíců maminkou syna Kaapa, jehož narození pochopitelně pomohlo k celkové pohodě. Jen zvěsti, že se do formy dostala právě díky porodu, už ji postupně začaly štvát.

„Přišlo mi, že dost lidí si myslí, že žena porodí a zaběhne český rekord. Ať udělají anketu mezi těhotnými a ženami po porodu, jaké to je, jít poprvé běhat,“ říká. I proto ji těší, že se opět přiblížila k výkonnosti, jakou měla před necelými dvěma lety. „Doufám, že je za tím vidět i ta dřina,“ věří.

Pořád cítí, že se má kam posouvat. I díky zdánlivým detailům. Jeden jí ukázalo loňské mistrovství světa v Eugene, kde jí v semifinále došla energie. „Celou noc po rozběhu jsem totiž nespala. V mladším věku to tolik nevadí, ale teď jsem se zaměřila na to, jak kvalitně a rychle po závodech usnout,“ popisuje svěřenkyně Pavla Tunky.

Jaký je její recept? „Začala jsem používat melatonin a nekoukám do mobilu,“ s úsměvem prozrazuje Mäki, která se s Českým olympijským výborem zapojila i do příprav kolekce pro hry v Paříži.

„Říkala jsem si, že je super, že ji můžu ovlivnit. Ještě nemůžu prozradit detaily, ale přišla jsem třeba se sukní nebo s tím, co se mi úplně nelíbilo v Tokiu, že v kolekci nebyly žádné kraťasy. Práce na kolekci mě fakt baví,“ pochvaluje si vystudovaná architektka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.