Hlavní obsah

Ta, co obrala Kratochvílovou. Sympaťačka z jiné planety, která netuhne

Čeští atleti zrovna cestovali z domácího halového šampionátu v Ostravě, když vrcholil i ten nizozemský v Apeldoornu. Lada Vondrová si na telefonu naladila finále čtvrtkařek a na vlastní oči tak sledovala, jak zásluhou Femke Bolové mizí po 41 letech z rekordních tabulek čas Jamily Kratochvílové.

Je to sci-fi, obdivují české čtvrtkařky světový rekord Nizozemky Bolové. Hrozně moc jí to přejeme!Video: Sport.cz

 
Článek

„To bylo neskutečné. Ona běží, vůbec netuhne a je tam za 49,26. Hustý,“ kroutila hlavou Vondrová. Poklonu Nizozemce ostatně vysekla na sociálních sítích i dvojnásobná mistryně světa na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová: „Úžasná dívka z jiné planety.“

Bolová je přitom hlavní specializací překážkářka, hala je pro ni doplňkem. Už v průběhu sezony dávala svými výkony tušit, že se chystá něco velkého. Ale že strhne z rekordu 33 setin? To čekalo málokdo. Však sama Nizozemka, která včera oslavila teprve 23. narozeniny, mluvila o téměř perfektním závodu, který se bude těžko překonávat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Femke Bolová u tabule se s novým historickým maximem na 300 m překážek na Zlaté tretře.

„Nevěděl jsem, že bude teď až tak rychlá, ale v posledních měsících se zlepšila ve všech aspektech,“ připomněl kouč Bolové Laurent Meuwly. Právě švýcarský trenér se může označovat za guru evropské čtvrtky. Ve své skupině má i současnou dvojku (Lieke Klaverovou) a trojku (Anna Kielbasinská) kontinentálních tabulek.

Vondrová jejich práci sledovala při jihoafrickém soustředění na vlastní oči. „Nebudu lhát, že jsme na ně nekoukaly. Mezinárodní skupina je strašně velká. Když přišly na stadion, tak byl plný,“ popisuje. „Zvedají v posilovně šílené váhy, ale třeba jen dvě opakování. Na dráze běží čtyři úseky a konec. Věnují se víc kvalitě,“ líčí Vondrová, kterou její vrstevnice inspiruje.

„Její síla je v tom, že fakt netuhne. Udrží techniku kroku a běží poslední stovku skoro jako já první. Doufám, že se někdy dopracuju k tomu, že bych s nimi taky jela na soustředění, ráda bych s tím trenérem prohodila pár slov, protože to asi dělají dobře,“ pousměje se Vondrová.

Nizozemka i přes své úspěchy nenosí nos nahoru. „Líbí se mi, jak vystupuje. I když je taková superstar, chová se úžasně přátelsky a je hrozně sympatická,“ oceňuje další česká čtvrtkařka Tereza Petržilková.

Reklama

Související témata: